ANNONS

Nekas dagliga promenader

Sophie och Anita Lagercrantz överklagade Lidingö kommuns beslut att Anita bara ska få gå på två promenader i veckan, men utan framgång.
Sophie och Anita Lagercrantz överklagade Lidingö kommuns beslut att Anita bara ska få gå på två promenader i veckan, men utan framgång.
Anita Lagercrantz ordinerades dagliga promenader av sin doktor.

Men Lidingö stad tycker två promenader i veckan räcker, och får stöd av Förvaltnings-rätten.

– Det är illa, det är inte rätt, säger 86-åringen.
ANNONS

När Anita Lagercrantz, 86 år, drabbades av en hjärtinfarkt fick hon rådet av sin läkare att hon måste promenera och röra på sig varje dag.

– Mammas läkare säger att hon måste få igång cirkulationen i benen, säger Sophie Lagercrantz, hennes dotter.

Men i maj förra året sa Lidingö stad nej till att ge Anita mer än två promenader i veckan. De anser att dagliga promenader går utöver en ”skälig levnadsnivå”.

Anita Lagercrantz överklagade då beslutet till Förvaltningsrätten.

– Det är illa, det är inte rätt. Jag skulle gärna vilja få gå ut en gång om dagen, säger hon.

– Kommunen borde främja god hälsa, det handlar om livskvalitet att få gå ut och få frisk luft, tillägger dottern Sophie Lagercrantz.

Men nu har Förvaltningsrätten tagit ställning i frågan och de kommer till samma slutsats som kommunen.

Två promenader i veckan räcker eftersom Anita kan förflytta sig i lägenheten, menar rätten. Hemhjälpen kommer fem gånger per dag till Anita. Men de får alltså inte gå ut med henne mer än två gånger per vecka.

Sophie Lagercrantz tycker inte om tanken på att hennes mamma ska gå ut och gå själv.

ANNONS

– Mamma har ett larm runt halsen, men larmets räckvidd är inte lång. Tänk om hon skulle försöka ge sig ut själv och ramla utomhus och tänk om hon skulle glömma att ta på sig larmet. Vad skulle kunna hända då?

Det känns otryggt, tycker Sophie Lagercrantz, som inte bor på Lidingö men åker hem till sin mamma en gång i veckan och i övrigt tycker att hemtjänsten fungerar jättebra.

Beatrice Nordebrink är enhetschef på biståndsbedömarenheten på Lidingö stad. Hon säger att det är väldigt olika hur stora resurser kommunerna har att lägga på promenader.

– Generellt handlar det om vilken ekonomi en kommun har. I Lidingö gör vi bedömningen att skälighet är två gånger i veckan om det inte föreligger alldeles speciella skäl. Vissa kommuner har i perioder tagit bort promenaderna helt, men ett sådant beslut tror jag aldrig politikerna kommer att fatta på hälsans ö, säger hon.

Förvaltningsrätten skriver i domen att en faktor som talar mot Anita Lagercrantz promenadbehov är att hon inte skickat in något läkarintyg som visar på hennes behov av promenader.

Enligt Sophie Lagercrantz var detta dock inget kommunen in-formerade om.

Utan att kommentera det enskilda fallet säger dock Beatrice Nordebrink att det inte är säkert att kommunen gjort en annan bedömning även om de fått ett sådant.

– Kommer man in med ett läkarintyg är det jättebra, men det är inte alltid vi gör som läkaren tycker eftersom vi jobbar utifrån socialtjänstlagen, säger hon.

Jessica Nyberg (KD) är ordförande i äldre- och handikappnämnden. Hon anser att behovet av promenader måste bedömas i varje enskilt fall.

– Någonstans måste vi sätta gränsen, för vi har inte obegränsade resurser. För mig är det viktigaste att ingen blir inlåst i sitt hem, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.