ANNONS

Neptun kollar om ledare dömts för sexbrott

Kristian Svensk, verksamhetschef, SK Neptun.
Kristian Svensk, verksamhetschef, SK Neptun som tränar på Eriksdalsbadet.
David Fridell, styrelseledamot i Spårvägens Friidrottsklubb som tränar på Stadion.
David Fridell, styrelseledamot i Spårvägens Friidrottsklubb som tränar på Stadion.
Endast 22 av 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholm kräver att alla barn- och ungdomsledare visar att de inte har dömts för sexbrott.
Spårvägen, Neptun och Hammarby kräver att samtliga barn- och ungdomsledare visar utdrag ur belastningsregistret. Djurgården nöjer sig än så länge med att begära registerutdrag av anställda ledare.
ANNONS


Hammarby Fotbolls föreningschef Peter Kleve skriver i ett mejl att klubben begär registerutdragen av sina ledare ”för att göra allt vi kan för att förhindra sexuella övergrepp”.

Friidrottsklubben Spårvägen begär också registerutdrag av samtliga ledare. Spårvägen har dessutom utarbetat en policy för hur man ska arbeta mot sexuella övergrepp.

David Fridell på Stadion, en av arenorna där Spårvägen tränar. Foto Åsa Sommarström

– Vi är alltid två ledare på plats vid varje pass och vi har rutiner för hur och till vem man rapporterar om något sker, säger styrelseledamoten David Fridell.

ANNONS

”Vi får en säkrare miljö”

Simklubben Neptun med närmare 5000 medlemmar begär sedan den 18 september i år registerutdrag av sina omkring 120 ledare.

– Det är inget hundraprocentigt men en liten insats av flera vi gör för att trygga att vi får en säkrare miljö och se till att våra ledare följer vår värdegrund, säger verksamhetschefen Kristian Svensk.

Kristian Svensk, SK Neptun, på Eriksdalsbadet där klubben tränar. Foto Åsa Sommarström

Djurgården kollar ej ideella ledare

Djurgården Fotboll begär utdrag för sina 30 anställda tränare men inte för de 370 ideella ledarna.

– Vi gör det för heltidsanställda barn- och ungdomsledare som jobbar på skolor och är arvoderade i akademin. Ideellt arbetande föräldrar har vi hittills inte gjort det för. Men vi ser över det och enligt ett förslag sa vi begära utdrag för alla ledare, säger Ola Danhard, verksamhetschef för Djurgårdens dam- och ungdomsfotboll.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.