Nedgrävd kropp hittades 1999 – nu kan fallet lösas

Den nedgrävda kroppen har fortfarande inte identifierats.
Den nedgrävda kroppen har fortfarande inte identifierats.
För 20 år sedan grävdes en kropp ner i skogen mellan Salem och Södertälje.
Nu hoppas polisen kunna lösa fallet.

29-30 augusti 1999 hittades en kropp nedgrävd i skogen vid Kolbotten i Salem mellan Södertälje och Rönninge.

Det var allmänheten som larmade polisen efter att djur nosat sig till platsen och börjat gräva.

Kroppen var insvept och hade grävts ner en halvmeter i jorden. Enligt polisen tyder allt på att mannen blivit mördad, men offret har ännu inte identifierats.

Polisen vill göra en familjesökning för att ta reda på vem den nedgrävda mannen är och fallet är ett av dem som står på tur att skickas till NFC.

Ny lag gör det möjligt att lösa fallet

Efter lagändringen som trädde i kraft vid årsskiftet som gör det möjligt för polisen att spåra misstänkta brottslingar genom att släktsöka i dna-register, har flera gamla brottsfall dammats av hos kalla fall-gruppen i Stockholm.

Det är Nationellt forensiskt centrum, NFC, som gör sökningen i dna-registret. Väntetiden kan vara lång, i vissa fall upp till flera år. Men i och med att polisen nu får efterfråga familjesökningar tas de om hand via en separat avdelning på NFC, vilket kortar väntetiden.

– Det är ofta ett problem att vi väntar på svar, men nu när man genom ett par fall sett att den här typen av sökning faktiskt kan leda till något är även NFC angelägna om att det blir gjort relativt snabbt, säger Göran Olsson som är en av utredarna som jobbar med de kalla fallen.

Fakta

Så funkar dna-registret

Dna-registret kan delas upp i tre olika kategorier:

  • Spårregistret – okända dna-profiler från brottsfall.
  • Utredningsregistret – dna-profiler från personer som är minst skäligen misstänkta för ett brott som kan straffas med fängelse.
  • Dna-registret – dna-profiler från personer som dömts för ett brott där påföljden är annan än böter, eller har godkänt ett strafföreläggande om villkorlig dom.
Källa: NFC