ANNONS

Nervkittlande festival för unga gör entré

Street Dep för ungdomar i Kallhäll - Järfälla - Street Dep för ungdomar i Kallhäll - Järfälla - Sukai Gai, 10 år
Syskonen Sukai, 10, och Amadou, 8, på Street Pep.
Med stöd på närmare 700 000 ska aktivitetsfestivalen Street Pep sätta fart på barn och unga.
I måndags öppnade festivalen i Kallhäll och de extremsportarna Sukai och Amadou fick en skjuts för att våga sig upp på ramperna.
ANNONS

I måndags kickade den mobila aktivitetsfestivalen Street Pep i gång i Kallhäll och det lär bli en adrenalinfylld vecka. Skateboard, parkour, king, streetbasket och pannafotboll väntar.

Syskonen Sukai, 10, och Amadou, 8, är några av de barn som tagit sig till Källtorpsskolans skolgård där Street Peps fanor blåser i vinden. Sukai hoppas bli bättre på att åka inlines. Hon har ett par svartrosa på fötterna med matchande skydd som hon fått i födelsedagspresent.

– Jag har tränat sedan dess men jag vågar inte åka ner för backar, berättar hon.

Street Dep för ungdomar i Kallhäll - Järfälla - Sukai Gai, 10 år

Sukai Gai får hjälp av skejtcoachen Adam Sudsavad. Foto: Stefan Kjällstigen

Lillebror Amadou glider runt på en liten skateboard. Han berättar att han vill åka i rampen och våga stå upp, men när Mitt i frågar vad han ser mest fram emot är svaret givet: Fotboll!

Mamma Susanne Mannerhagen fliker in:

– Men ni måste prova parkour också, tycker jag.

Det krävs mycket balans och det verkar varken Sukai eller Amadou sakna. De får hjälp av skejtcoachen Adam Sudsavad och inom bara några minuter har de trotsat sina rädslor. Adam  håller Amadou i armen medan han lätt som en plätt åker ner för rampen ståendes och far efter Sukai på skateboard för att hjälpa henne upp i fart och ner för backar.

ANNONS

Street Dep för ungdomar i Kallhäll - Järfälla - Amadou Gai, fyller 8 år

8-årige Amadou och skejtcoachen Adam Sudsavad. Amadou bytte till en större skateboard. Foto: Stefan Kjällstigen

Vad är det som är så kul att vara här?

– Det är jättetråkigt att inte göra något och bara sitta still, och det är bra för hjärtat och kroppen att röra på sig, säger Sukai.

Kul att se barnen prova något nytt

En timme om dagen – så lyder Världshälsoorganisationens rekommendationer om fysisk aktivitet som Sverige har följt sedan 2010. Bara två av tio barn uppfyller målet och under den rådande pandemin riskerar unga att ha ännu färre möjligheter att röra på sig.

Generation Pep vill genom festivalen Street Pep öka aktiviteten bland barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden.

– Vår vision är att barn ska få vara aktiva och röra på sig, och kanske få kontakt med en förening, säger Tilda Carlsson, operativt ansvarig i Kallhäll.

Vad betyder gemensamma aktiviteter för unga?

– Jag är själv aktiv i ett lag och vet hur kul det är att sporta och träffa polare via sporten. Jag har jobbat på skola och det är kul att se barnen prova något nytt och vågar, kanske få kontakt med en förening sen eller börjar någon sport.

Street Dep för ungdomar i Kallhäll - Järfälla - Tilda Carlsson, operativt ansvarig i Kallhäll

Tilda Carlsson är operativ samordnare för Street Pep i Kallhäll. Foto: Stefan Källstigen.

Fick stort stöd av regionen

Street Pep görs i samarbete mellan Generation Pep och Fryshuset. Tanken är aktivera barn och unga med förhoppningar om att de som deltar hittar något de gillar och är duktiga på. I sommar görs sex nedslag runt om i länet och med hjälp av lokala föreningar och ungdomsledare med lokal förankring kan de både underhålla, aktivera och lära barnen.

Årets sommarprogram planerades på bara några veckor efter ett oväntat stöd om närmare 700 000 kronor från Region Stockholm.

Street Dep för ungdomar i Rinkeby - Christine Lorne, Folkhälsoberedningens ordförande Stockholm stad

Christine Lorne (C), ordförande i Folkhälsoberedningen vid Region Stockholm. Här på plats vid Street Pep i Rinkeby. Foto: Stefan Kjällstigen.

– Barn och unga rör sig allt mindre, särskilt nu i coronatider. Vi vill jobba förebyggande och särskilt i områden där folkhälsan är sämre, säger Christine Lorne (C), ordförande för Folkhälsoberedningen vid Region Stockholm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.