Min lokala hjälte

New York:s Met i Vallentunas salonger

Operasångaren Jaques Radinson inledde premiären för de digitala direktsändningarna Vallentuna.
Operasångaren Jaques Radinson inledde premiären för de digitala direktsändningarna Vallentuna.
Storsatsningen på digitala livesändningar i Vallentuna hade premiär i går med nyuppsättning av Wagners Tristan och Isolde live från New York.

Premiärkvällen inleddes med bubbel och opera i Traversen, på scen stod operasångaren Jacques Radinson och på plats var Vallentunaborna och musikfantasterna Birgitta Ramqvist och Iréne Lindh.

Varför är ni här i dag?

– Det är ju premiär! Det är väldigt trevligt och en rolig invigning, säger Brigitta Ramqvist.

– Det är jättekul att man kan gå på premiär i Vallentuna, innan har jag åkt till Vaxholm. Men det här är mycket bättre, säger Iréne Ramqvist.

På premiärkvällen är det en nyuppsättning av Wagners opera Tristan och Isolde direktsänt från The Metropolitan Opera, Met, i New York. En föreställning på 5 timmar och 15 minuter.

– Det är lite långt och blir lite tufft, men det är två pauser så det kommer nog gå bra. Det ska bli kul det här, är de båda överens om och utbringar en skål.

Birgitta Ramqvist och Iréne Lindh är premiären.

Birgitta Ramqvist och Iréne Lindh skålar för premiären.

För ett år sedan klubbades det igenom att Vallentuna skulle börja med digitala direktsändningar på Vallentuna Teater. På premiären är kulturenhetens chef Anders Dahlgren som också är den som skålar in invigningen.

– Det tar sin tid att genomföra ett sådant här beslut. Bland annat har vi köpt in en helt ny bioanläggning men jag tror att detta blir ett jättelyft för Vallentunas kulturliv, berättar han och uppger att satsningen totalt har kostat 700 000 kronor.

Men premiären av Tristan och Isolde är bara början, enligt Anders Ahlqvist, som tror att detta kan locka fler än Vallentunabor.

– Vi har redan klart ett program för hela året, i höst kommer vi ha tre livesändningar och fem är planerade till våren. Det är inte helt slutsålt i dag men jag tror att detta kommer att locka fler till Vallentuna när det väl blir känt, säger han när nedräkningen börjar från New York.

tristan-och-isolde

Mets i Vallentuna

publik

 

 

 

 

Fullsatt i The Metropolitan Opera i New York, mitten bilden, och närapå slutsålt i Vallentuna, längst ner.