Nicklas hittade 100 okända släktingar i Rio

Gärdesbon Nicklas hittade 100 släktingar i Rio. Nu åker han på dj-turnén Banana tour.
Gärdesbon Nicklas hittade 100 släktingar i Rio. Nu åker han på dj-turnén Banana tour.
Tänk dig att du plötsligt upptäcker att du har 100 släktingar i Rio de Janeiro som bär ditt svenska efternamn.
Det hände Gärdesbon Nicklas Jungstedt som nu ska fira jul och nyår i Braslien med sin sydamerikanska släkt.

2007 skaffade Nicklas en Facebooksida. Ganska snabbt dök det upp förslag på att han skulle lägga till andra med namnet Jungstedt. Men många av hans namnar var inte svenskar, utan brassar från Rio.

– Jag frågade farsan och han berättade att en släkting emigrerade till Rio på 1860-talet för att jobba. Han måste ha ynglat av sig rätt bra för de är typ 90 stycken nu, säger Nicklas.

Blev Facebookvänner

Nicklas från Gärdet började lägga till sina nyfunna släktingar från Copacabana och är nu kompis med ett femtontal av dem på Facebook.

Hur kändes det att upptäcka det här?

– Helt bisarrt. Att det mitt i livet dyker upp en helt outforskad del av släkten som är rätt nära mig ändå ändå. Och att alla bor i Rio, det är helt overkligt.

Bjöds till släktfirande

En brasiliansk släkting är fotomodell, en är dj och två bröder spelar i ett band med namnet Irmãos Jungstedt – alltså ”Syskonen Jungstedt”, berättar Nicklas.

Tidigare i år skrev till slut en av brassarna som heter Carlos Jungstedt att alla med samma efternamn var välkomna att fira jul och nyår i Rio. Nicklas nappade på erbjudandet och åker ner till Copacabana på juldagen tillsammans med sin flickvän.

Har fått spelningar

Nicklas jobbar bland annat som dj och har till exempel spelat skivor på Café Opera i åtta år. Han har nu fått flera spelningar inbokade i Sydamerika efter att han skrev om sin brasilianska släktfest på Facebook. Turnén kallar han The Banana Tour.

Hur ska det bli att åka ner?

– Det känns fantastiskt roligt bara att åka ner till Rio. Och att få fira jul med släkt som jag aldrig har träffat känns overkligt men skitkul. Jag har inte bokat biljett hem än så vi får se, jag kanske blir kvar och öppnar en bar i Rio, säger Nicklas och skrattar.

Fakta

Hund och massa brassar i familjen

Namn: Nicklas Jungstedt.

Ålder: 34.

Bor: Gärdet.

Yrke: Dj, skribent, egen företagare, dj-lärare.

Familj: Flickvän, mamma, pappa, engelska bulldogen Sir Charles, bror, syster, plus ett 100-tal släktingar i Rio.