ANNONS

Hemma hos Nicole frodas tomater och ärtskott

Nicole Wilson ger sina bästa tips på hemmaodling.
Nicole Wilson på verandan till huset i Enskede.
Redo att utforska dina gröna fingrar? Enskedebon och trädgårdsdesignern Nicole Wilson delar med sig av sina bästa tips till hur du får det prunkande grönt hemma – utan att tvunget behöva ha en stor trädgård att odla i.
ANNONS

Hemma hos trädgårdsdesignern Nicole Wilson i Enskede är det inte en överdrift att påstå att grönt är ledordet. Plantor av alla de slag, sticklingar och potatisar som precis börjat slå rot samsas med gurkväxter och ärtskott.

Här har Nicole Wilson bott sedan fem-sex år tillbaka, i huset där hon hon växte upp som barn.

– När min mamma gick bort så bodde min pappa kvar här. Vi fick köpa huset av honom och det var först då som jag började intressera mig för att odla.

Nicole Wilson ger sina bästa tips på hemmaodling.Ärtskott på kruka.

Ärtskott på kruka.

Det här som mamma älskade, det vill jag ska leva vidare

Nicole Wilson

Nicoles mamma hade ett starkt trädgårdsintresse, och Nicole fick från ung ålder med sig en hel del kunskap om hur man håller liv i sina växter. Den kunskapen låg sedan kvar i Nicoles undermedvetna fram tills flytten gick till barndomshemmet.

– Jag tittade ut genom fönstret när vi flyttade hit och såg trädgården. Det var då jag insåg att det här som mamma älskade, det vill jag ska leva vidare. Vi började gå igenom sakerna som fanns här sedan tidigare och hittade lådor fyllda med mammas gamla fröer och trädgårdsredskap. Så började det. Nicole Wilson ger sina bästa tips på hemmaodling.

ANNONS
Fakta

Nicole 3 odlingstips till balkongen eller uteplatsen

Skapa rumslighet med hjälp av:

– Klätterväxter så som skogsklematis, blåregn, luktärt.

– Träd i kruka så som uppstammad dvärgsyren, uppstammat vinbär, rönnsumak. 

Växter som doftar

– Luktärt, kryddor som timjan, oregano, mynta, dvärgsyren, doftande klematis.

Odla ätbart

– Ätbara blommor som busk- eller slingerkrasse och gräslök. Fina att ha på salladen i sommar.     

– Potatis i hink.

– Lökbädd för skörd av lök hela sommaren. Fyll en stor eller liten pallkrage med sättlökar väldigt tätt. Gallra bort små lökar hela sommaren. Dessa små lökar med blast är så goda att steka eller grilla som tillbehör till maten eller hacka i salladen. Favorit för detta är silverlöken. De som är kvar senare på säsongen blir då de större som man kan skörda i fullvuxet format.

– Bönor, till exempel den svarta störpurpurbönan ”blauhilde”, eller rosenböna/blomsterböna. Bönor kräver ingen djup kruka utan kan till och med växa i balkonglådan.

– Sockerärtor

Jordgubbar 

Källa: Nicole Wilson

Nicole började studera trädgårdsdesign, och sedan dess har hon inte sett tillbaka.

– Jag började lyssna på odlingspoddar påväg till jobbet, jag är väldigt mycket allt eller inget.

Runt om i huset trängs plantor som såtts under mellan januari och mars. Tomater, gurkor, chili, potatis och ärtor. När vädret tillåter ska en del av det planteras utomhus, medan en del får stanna kvar inne och sprida lite grönska i huset under sommaren.

Nicole Wilson ger sina bästa tips på hemmaodling. Potatisodling.

Potatisar som börjat få groddar.

– Jag jobbade inom mode tidigare och där är det ett väldigt snabbt tempo, med trender som ändras och så. Det här blir raka motsatsen, eftersom man tvingas ha tålamod när man odlar. Man sår tomatplantorna i början av året och kan skörda först i augusti.

Mår bra av att växter runt sig

Att ha växter runt sig är ett gospel som Nicole vill sprida vidare till världen.

– Det finns en massa forskning om hur bra växter är för oss, det är väldigt vackert, man kan odla för att äta och man mår bra av att ha dem runt sig.

Fakta

Nicole 3 tips till inomhusodlingen

Fönstergurka

– Sorterna piccolino eller baby. Odla och skörda gurka i fönstret. Snabbväxande och kan ge skört redan efter 2 månader. Barnens favorit.

Ärtskott

– Går att odla i nästan allt krukor, koppar, fat, gamla syltburkar. Blötlögg vanliga gula ekologiska ärtor från matbutiken i cirka 8 timmar, inte för länge. Lägg på jorden, vattna jorden fuktig och lägg över en bit plastfolie som du gjort små hål i. Titta till dem lite då och då. De gillar inte att få det för fuktigt eller för torrt.

Fukta om torrt, ta bort plasten om det verkar för fuktigt. När det gått någon dag börjar de få små svansar. Då kan du ta av plasten men fortsätt att se till att jorden är lagom fuktig. Skörda dina egenodlade ärtskott efter cirka 10-14 dagar.

Körsbärstomat

– Förslagsvis sorten Tiny Tim som blir lite och kompakt och lätt att ta hand om.

Källa: Nicole Wilson

I tider som dessa när många sitter hemma kan just odling vara ett intresse som man vill ta upp. Enligt Nicole finns det en massa sätt att anpassa sin odling till en inomhusmiljö.

– Man kan odla en gurka i ett fönster, eller ha en lökbädd på balkongen. Har man en lägenhet i norrläge så kan en idé vara att köpa en växtlampa, som är specialanpassad till att just driva upp växter. Då kan man odla även utan att ha tillgång till speciellt mycket sol.

Vad är tjusningen med odling?

– Vi människor fungerar så att vi behöver ha något att ta hand om för att må bra, att känna att vi är behövda. En planta kan vara just det som vi tar hand om, som får oss att må bra.

Vill du se mer av vad Nicole odlar? Kolla in newgenerationgardens.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.