ANNONS

Nigeriansk maffia etablerar sig Stockholm – hotar med voodoo

Nigeriansk maffia. Voodoo. Knark.
Polisen har enligt Ekot sett en ökad etablering av den nigerianska maffian, Black Axe, i Stockholm de senaste fem åren.
Det kriminella nätverket Black Axe har etablerat sig i  Stockholm, rapporterar Ekot som hänvisar till underrättelserapporter inom polisen.
Black Axe använder sig enligt polisen bland annat åt utpressning för att förmå migranter att agera knarkkurirer.
ANNONS

I ett internationellt samarbete mellan polis och tull har en stor härva nystats upp där åtal väckts i Göteborg för synnerligen grova narkotikabrott, skriver Ekot. Stora beslag av kokain och heroin har gjorts.

Enligt Tullverket, som enligt Ekot hänvisar till utredningsmaterialet, finns uppgifter som pekar på en koppling till Black Axe, den nigerianska maffian. Enligt Ekot, som hänvisar till underrättelserapporter vid Stockholmspolisen, har det kriminella nätverket etablerat sig i Stockholm.

Lockas med obefintliga jobb

Migranter från västafrikanska länder lockas till länder som Sverige med löfte om jobb – jobb som enligt polisen inte finns.

Enligt Ekot använder sig organisationen bland annat av juju, en nigeriansk variant av voodoo, för att hota migranter att agera knarkkurirer.

Polisen säger till programmet att de har märkt av en kraftig etablering av nätverket de senaste fem åren.

Den här organisationen jobbar med både prostitution och narkotikahandel

Lennart Karlsson, polisen

– Den här organisationen jobbar med både prostitution och narkotikahandel, säger Lennart Karlsson, polisens insatsledare vid område Klara i Stockholm.

Pekar ut moské

Ekot rapporterar vidare att polisen får in en stor del av rapporterna från en särskild moské i Stockholm med anknytning till västafrikanska länder, som exempelvis Nigeria.

– Dit kommer ofta människor som fått höra att de ska hit och få kontakter för att få jobb. Men så hänger Black Axe-medlemmarna utanför och lockar med dem, säger Lennart Karlsson till P4 Stockholm.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.