Nils lovar ingen white christmas

Populäre tv-meteorologen och Hägerstensbon Nils Holmqvist menar att regn till jul blir allt vanligare.
Populäre tv-meteorologen och Hägerstensbon Nils Holmqvist menar att regn till jul blir allt vanligare.
Här är tv-meteorologen dystra besked: Det blir troligtvis ingen vit jul. Något som vi i Stockholm ser ut att få vänja oss vid även kommande år.

– I stället blir det mer regn, säger Hägerstensbon Nils Holmqvist.

Helt säkert är det förvisso inte, men det mesta tyder på att stockholmarna får fira en grön jul i år. Hittills har det knappt fallit en snöflinga i huvudstaden och i december har temperaturen stundtals varit varmare än den vi hade på midsommar då det var tio grader varmt.

– Det är ju faktiskt fortfarande meteorologisk höst i Stockholm, påpekar Nils Holmqvist, ett välkänt ansikte från SVT:s vädersändningar.

När julen nalkas är det många som vill veta hur vädret blir. Framförallt är det en fråga som den 29-årige meteorologen från Skåne vid upprepade tillfällen tvingas svara på: Blir det någon snö till jul?

– Det är en mycket bra fråga. Jag fick samma fråga för tio minuter sedan av en kollega, svarar Nils Holmqvist när Lokaltidningen Mitt i kontaktar honom på telefonen.

– Många undrar, men det är väl ingen som riktigt vet hur det blir.

Meteorologerna jobbar efter en tiodygnsprognos och i skrivande stund kan de inte blicka längre fram än till 20 december, alltså fjärde advent.

Enligt Nils Holmqvist kommer troligtvis vita jular bli allt mer sällsynt i framtiden i samband med klimatförändringarna,

– Fler snöfria jular får man definitivt vänta sig att det blir här i Stockholm. Runt Svealand och längre norrut så kommer snösäsongen bli kortare. Vintern kommer senare och våren kommer tidigare.

Nederbörd kan vi dock räkna med. Men kanske inte i den form de flesta hoppas på.

– Det behöver inte bli så torrt. Snarare så kommer det bli mer regn och bli blötare. Det kommer nog falla mer nederbörd, men den kommer i form av regn. Det är den trenden man ser, säger Nils Holmqvist.