Nina lämnade direktörsjobbet för lejonen

Nina Siemiatkowski lade en mycket lovande affärskarriär bakom sig för att bli fotograf.
Nina Siemiatkowski lade en mycket lovande affärskarriär bakom sig för att bli fotograf.
Kärvänligt i gryningen.
Kärvänligt i gryningen.
Hon var marknadsdirektör och en av Sveriges 125 mäktigaste kvinnor.

Då lämnade Östermalmsbon Nina Siemiatkowski affärsvärlden för att följa drömmen att bli fotograf.

– Det var superläskigt, men jag tänkte att nu kör vi, säger hon.

Efter utbildningen på Handelshögskolan gjorde Östermalmsbon Nina Siemiatkowski snabb karriär och som 29-åring blev hon marknadsdirektör på Swedish Match.

Samtidigt utsågs hon till en av Sveriges 125 mäktigaste kvinnor.

Men då bestämde Nina Siemiatkowski för att säga upp sig.

– Jag kom fram till att jag ville göra något som kändes mer meningsfullt för mig. Jag hade inga barn då och hade lagt undan pengar. Det var superläskigt men jag tänkte att det är nu eller aldrig.

Så 2012 lämnade hon affärsvärlden och följde drömmen att bli fotograf. Samma år började hon på Berghs halvåriga fotoutbildning.

– När jag var betydligt yngre hade jag ett starkt intresse bild och jag ville bli fotograf, men vågade inte då.

Beslutet att börja fotografera på heltid kom bland annat efter att Nina hade listat vad hon hade gjort det senaste halvåret. Hon kom fram till att 70 procent av det hon hade ägnat sin tid åt inte var kul. Hennes nya mål blev att innan det året var slut skulle det vara en majoritet av aktiviteterna som var roliga.

Efter att ha gått klart utbildningen köpte hon en biljett till Kenya dit hon ville åka för att dokumentera vilda djur som hon visste hotades av utrotning.

Under två och ett halvt år har Nina sedan dess åkt fram och tillbaka och dokumenterat en flock lejon i nationalparken Masai Mara i Kenya.

Men för knappt två veckor sedan dog tre av lejonen i flocken som Nina har följt. Djuren misstänks ha förgiftats av lokalbefolkningen efter att de hade fått sin boskap attackerade av lejon i parken, berättar Nina. Egentligen får dock inte boskapen vara i Masai Mara-parken.

– Jag sjönk i en hög på golvet när jag hörde nyheten. Jag har sett många lejon dö under arbetet och det är en del av att vara lejon. Men att människan gör så här är så mycket tyngre att acceptera. Även om det är inte är någon överraskning. Flocken har skadats av människor förut, men det är första gången de lyckats döda lejon, säger Nina.

Nästa år kommer hon att hålla i en utställning där fotografier av flocken visas upp. En bok med bilder är också planerad.

Det större målet är att bidra till att det vilda lejonet inte dör ut på grund av att människan konkurrerar ut dem.

– Om jag får drömma vill jag säkerställa att det finns vilda lejon i friska och väl fungerande populationer på planeten den dagen jag försvinner. De är en så viktigt del av mitt liv, och att de inte skulle finnas kvar till nästa generation gör mig enormt ledsen.

Men Nina är övertygad att det kommer att gå att rädda kattdjuren.

– När jag började trodde jag att loppet var kört, men när jag pratar med specialister på området förstår jag att det inte är för sent faktiskt. Man vet vad som måste göras men det behövs mycket resurser och stora insatser.

Fakta

Jobbar på en bok

Namn: Nina Siemiatkowski

Ålder: 34

Bor Östermalm

Yrke: Fotograf och marknadsförare

Familj: Man och två barn

Aktuell med: Har fotat en lejonflock i Kenya sedan 2013. Jobbar på en bok och en utställning på det.