ANNONS

Nina sa upp sig från toppjobbet – blev lejonfotograf

Nina Siemiatkowski följde mellan åren 2012 och 2016 några av världens sista vilda lejon i Kenya.
Nina Siemiatkowski följde mellan åren 2012 och 2016 några av världens sista vilda lejon i Kenya.
Östermalmsbon Nina Siemiatkowski sade upp sig från sitt toppjobb för att fotografera några av världens sista vilda lejon i Kenya.

Nu ställer hon ut fotoserien Book of Leon på Galleri Grundemark Nilsson.
ANNONS

För exakt fyra år sedan gjorde Nina Siemiatkowski sin första resa till sydvästra Kenya och den mytomspunna nationalparken Masai Mara.

Sedan dess har hon tillbringat totalt fem månader på fältet och följt och dokumenterat en flock lejon.

– Jag har åkt fram och tillbaka, höggravid och ammande, i alla möjliga versioner av mig själv och nu äntligen ska jag få ställa ut det här projektet, säger Nina Siemiatkowski.

Tankarna om att göra ett projekt kring vilda djur i Afrika föddes redan några år tidigare, när hon besökte Tanzania och var ute på savannen.

– Jag hade förälskat mig i platsen, i djuren, naturen och dofterna, hela upplevelsen. När jag kom hem och började läsa mer förstod jag hur utsatta de här områdena är, berättar hon.

Några år senare sa hon upp sig från rollen som marknadsdirektör på Swedish Match, valde att satsa helhjärtat på sin barndomsdröm om att bli fotograf och hoppade på en halvårig fotoutbildning på Berghs.

Sedan begav hon sig till Kenya där 2 000 av de totalt 20 000 lejon som finns kvar i det vilda lever i dag. Bara under de senaste 20 åren har antalet lejon halverats och enligt rapporter fortsätter lejonstammen minska i samma takt.

– Lejonet är vår yttersta konkurrent, de är högst upp i näringskedjan och lever i familjer på samma mark och av samma föda som oss. Och i vår egen kamp för överlevnad har vi gjort oss av med dem.

Nina Siemiatkowski ville därför fotografera och skapa en berättelse om några av världens kanske sista vilda lejon och samtidigt utmana människors bild av djur.

ANNONS

– Jag vill få folk att titta på dessa lejon som individer med livsöden och kanske till och med känna empati.

Under tiden som Nina Siemiatkowski följde flocken i Masai Mara såg hon flera lejon dö. Vid ett tillfälle när hon kom dit hade en av de dominanta honorna i flocken blivit allvarligt skadad av en buffel.

– Siena är otroligt svag, på gränsen till att dö och så blir det plötsligt ett dramatiskt väderskifte, det bara vräker ner. När hon inser att hon inte kan ta hand om sina barn längre stöter hon bort dem. Där sitter hon ensam, döende kvar, berättar Nina.

Lejonhonan överlevde sedan mirakulöst nog, men hon och två andra lejon dog senare ändå. Djuren förgiftades av lokalbefolkningen efter att de fällt boskap som olagligt betade i parken.

– Hon överlevde det naturen gjorde mot henne, men dog på grund av konflikten mellan lejon och människa.

Trots det som hände med flocken är Nina Siemietakowskis budskap ändå att det inte är för sent.

– Djuren och naturen har en fenomenal förmåga att återhämta sig, man vet precis vad som behöver göras. När jag träffade experter på området insåg jag att det inte var kört. Får man in resurser så kan man vända det, bland annat genom att jobba med lokalbefolkningen och skapa bättre förutsättningar.

Intäkterna från Nina Siemiatakowskis projekt, där den välkände fotografen Pieter ten Hoopen varit konstnärlig mentor, går oavkortat tillbaka till bevarandet av lejonen.

Utställningen öppnar den 25 augusti på Galleri Grundemark Nilsson på Sibyllegatan 26, med vernissage mellan klockan 17 och 21, och pågår till och med den 6 september.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.