– Jag hopptränade här som ung. Det känns konstigt men samtidigt väldigt naturligt. Lite som att komma hem. Jag har sagt sedan jag var 13 att jag vill driva en ridskola, så det här är en dröm för mig, säger hon.

Sommarlovet har precis börjat.

Just den här timmen är det lugnt på ridskolan. Sommarlovet för hästarna börjar nästa vecka. Det har dock varit mycket de senast dagarna med avslutningar för terminer, berättar Nina när vi går upp till loungen på Djursholms ridskola.

En förortsunge från Huddinge

Hon beskriver sig själv som en förortsunge från Huddinge som började relativt sent med att rida. 

Hennes första starka hästminne var när hon, hennes syster och mamma passerade ett landställe en sommar där det stod en häst – ett brunt gotlandsruss. Hon övertalade sin mamma och bonden om att få provrida. 

Det blev tre underbara veckor där på gräsängen.

– Även om jag inte visste hur så visste jag nog redan då att det är det här jag ska hålla på med.

När hon var 12 år började hon på Sundby Ridskola i Huddinge där hon senare blev ridlärare. När hon var 24 fick hon sin första häst. 

Hon lyfter fram hur viktigt föreningslivet har varit.

– Jag kommer inte från ett hem där det var naturligt med hästar. Om det inte vore för den svenska modellen hade jag inte varit här nu.

Nina som inte har vuxit upp i ett hem där det fanns hästar berättar att föreningslivet har varit viktigt för att komma in i hästvärlden.

Nina som inte har vuxit upp i ett hem där det fanns hästar berättar att föreningslivet har varit viktigt för att komma in i hästvärlden.

Malin Lövkvist

Mycket att lära

I dag är Nina 48 år. Hon har en unik hippologutbildning och är doktorand i hästvälfärd vid Lantbruksuniversitetet (SLU) samt utbildad ridlärare på högsta nivån. Hon kommer senast från Lövsta Stuteri där hon har arbetet med avel.

Det har i stort sett bara blivit häst hon har hållit på med.

– Jag testade ett ”civiljobb” i sex månader. Det var nyttigt, för efter det visste jag att det inte var för mig.

I början på januari har Nina fått skritta vid sidan om Eva Ulf, som har drivit ridskolan här sedan början på 90-talet. Lära sig detaljer och rutiner som en ridskolechef ska kunna. 

Med tanke på att ridskolan fyller 100 nästa år finns det mycket att lära sig. 

– Det har varit väldigt, väldigt viktigt. 

Häster ger en frihetskänsla

Vi går från loungen ned till ponnyerna och Nina svarar på vart hästintresset kommer ifrån. Från henne själv, berättar hon. Hon beskriver kontakten som hästar och människor kan ha. Den där frihetskänslan, som många säkert kan känna igen sig i.

Welshponyn Gangster tittar nyfiket upp när Nina närmar sig. 

– Han kom till mitt hjärta tidigt. Han är så go och har humor, säger hon och klappar om honom.

Djursholms ridklubbs nya ridskolechef, Nina Känsälä, här med welshponyn Gangster.

Djursholms ridklubbs nya ridskolechef, Nina Känsälä, här med welshponyn Gangster.

Malin Lövkvist

Vi frågor hur hon ser på framtiden på ridskolan.

Hon vill höja kunskapsnivån, utbilda ridlärarna och satsa på eleverna – berättar hon.

Nina vill satsa

– Det är en ridskola på toppnivå i dag. Ordning och reda, bra hästhållning. Det jag ser att jag kan göra är att skruva på finesserna, något som Eva också berättade var viktigt för henne när hon letade efter en ersättare.

Hon nämner inga konkreta planer på förändring på ridskolan, men berättar att hon tar med mycket av sin akademiska bakgrund in i rollen.

– Det är alltid viktigt att veta varför man gör något, det har jag alltid med mig och när jag gör något så gör jag det till 100 procent.

Nina Känsälä tar över i Eva Ulfs anda och kommer in i rollen även som akademiker.

Nina Känsälä tar över i Eva Ulfs anda och kommer in i rollen även som akademiker.

Malin Lövkvist