Ninja-Henning kan inte sitta still

Henning Attlin tränar ofta i flera timmar på Klättercentret vid Telefonplan.
Henning Attlin tränar ofta i flera timmar på Klättercentret vid Telefonplan.
”Stenåldersmannen” Henning Attlin blev publikfavorit i fjol när han flög fram i banan på kvalomgångens snabbaste tid. Sedan åkte han ändå ut i semifinalen. Nu är säsong 2 av Ninja Warrior igång och på torsdag gör 21-åringen ett nytt försök.

– Jag hade inte tillräcklig greppstyrka. Inför årets tävling har jag tränat lite extra på det, men inte så mycket, säger Henning Attlin som precis har bytt om för några timmar på Klättercentret i Telefonplan.

Nej, han är inte mycket för specifik träning. I stället handlar det för Henning om vad kroppen mår bäst av. Hans slutsats är: allsidig träning och minimalt med stillasittande.

– Jag ser det ur ett evolutionärt perspektiv. Vad är människokroppen gjord för? Inte att sitta still! Jag kallar mig ”mover”, jag rör på mig. Och jag vill inte specialisera mig på något.

Samma tankegångar styr Hennings kost- och sömnvanor. Han äter stenåldersmat, alla delar av djuret, och mycket ekologiskt. Och har han möjlighet stänger han av all elektricitet ett par timmar innan han lägger sig för att sova.

– Det påverkar sömnen och förbättrar återhämtningen. Sådant är viktigt om jag vill kunna träna bra.

Hur mycket tränar du en vanlig dag?

– Jag tänker inte så utan tränar hela dagarna. Får jag vänta på bussen så passar jag på att träna då också. Och hemma i mitt rum har jag en ring i taket som jag ska hänga i en stund varje gång jag går in där. Jag har inte så strikta träningsprogram, men i dag är jag nog här i ­fyra timmar och kör klättring plus lite parkour och akrobatik i gymet.

Filosofin tycks vara framgångsrik. Hennings framfart i förra säsongen av Ninja Warrior gjorde honom till publikfavorit och lyriske kommentatorn Adam Alsing har kallat honom bland annat ”gåtan”, ”den egensinnige parkourdemonen” och ”pojken med vargblicken”.

Återstår att se om greppstyrkan räcker för att ta ­honom längre än i fjol, då han tappade taget i den vingliga hängbron. Oavsett hur det går är Hennings stora mål att komma in på en cirkusskola i Danmark.

– Det är det jag tränar för nu. Jag måste bli bättre på att stå på en hand till exempel.

Tills dess skulle Henning gärna ha ett jobb. Men det ska vara ett där man har möjlighet att träna eller åtminstone röra på sig mycket.

– Och helst vill jag kunna ta en tupplur mitt på dagen. Jag vill vakna tidigt för att hinna allt jag vill göra, då är det bra att få sova en stund under dagen.

Fakta

Bara sex i världen har klarat banan

Namn: Henning Attlin.

Ålder: 21 år.

Bor: Tyresö.

Familj: Mamma, pappa, ­lille­bror, katt.

Yrke: Extraknäcker som parkourtränare.

Aktuell: Går på torsdag in i kvalomgången av Ninja Warrior, säsong 2, i Kanal 5. Över 2 000 personer sökte, 150 gick vidare. I fjol vann ”den flygande finansmannen” Alexander Mars, 29 år från Södermalm. Han klarade dock inte hela banan. Det har bara sex personer i hela världen gjort.