Nino miste sitt hem i storbranden

Nino trodde att han hade hemförsäkring via sitt fackförbund. Han att det känns konstigt att han inte får någon hjälp av hyresvärden när det inte är han som har orsakat skadorna och inte äger lägenheten.
Nino trodde att han hade hemförsäkring via sitt fackförbund. Han att det känns konstigt att han inte får någon hjälp av hyresvärden när det inte är han som har orsakat skadorna och inte äger lägenheten.
Det kommer att ta minst sex månader innan de branddrabbade på Flyghamns­gatan i Skarpnäck kan flytta tillbaka. Minst 15 hushåll saknar hemförsäkring och får hjälp av kommunen med att hitta boende.

Det är svårt att ta sig fram inne i föreningslokalen Sputnik i Skarpnäck. Golvet är täckt av kassar och högar med kläder, sängkläder och annat som den som har förlorat sitt hem kan tänkas behöva. Det är bara tre timmar sedan föreningen öppnade sin insamling till de branddrabbade, men nu har de fått så många donationer att de måste sätta stopp.

– Det har varit massor med folk här och skänkt saker, otroligt fint. Det är flera familjer som inte har hemförsäkring och de får hjälp av socialtjänsten, men inte med allt, och då kan de få hjälp här, säger Linda Ekenberger, som är med och driver Sputnik.

Inne i Skarpnäcks kulturhus en bit bort, där kommunen har upprättat ett kriscenter för de drabbade, sitter Nino i en fåtölj. Det har gått drygt ett dygn sedan han vaknade och kände lukten av brandrök, tittade ut genom fönstret och såg eldsflammorna speglas i fönstret mittemot.

– Jag sprang in barfota till min granne som sov, jag vet att han jobbar natt. Sedan väckte vi några fler grannar. Jag sprang tillbaka en gång men när jag kommit till tredje våningen blev jag yr av röken och ramlade, berättar Nino, som inte vill skylta med sitt efternamn.

Hans lägenhet ligger på fjärde våningen, den våning där branden startade, och tillhör de hårdast drabbade. Några timmar innan Lokaltidningen Mitt i träffar honom har han fått gå in fem minuter i sin lägenhet för att hämta lite saker.

– Lägenheten är helt vattenskadad. Jag hämtade min telefon och min dator men allt är förstört. Och mina elevers prov som jag hade suttit och rättat. Nu får de inga betyg, säger Nino som arbetar som gymnasielärare och ler.

Branden tros ha startat på en balkong och uppmärksammades av grannar strax före klockan sju i torsdags morse. När brandkåren kom fram hade elden redan nått taket via vinden och spred sig snabbt vidare. Vid niotiden kunde de som stod och tittade på utanför avspärrningarna se hur röken tjocknade och taket började ge vika. Snart hade branden nått alla åtta trappuppgångar.

Samtliga hyresgäster i de 63 lägenheterna evakuerades, men det är oklart hur många som var hemma. Först vid 13-tiden var branden under kontroll, men eftersläckningsarbetet pågick hela eftermiddagen.

Redan i fredags kväll fick de som bor i en av trappuppgångarna flytta till­baka, men för de allra flesta kommer det ta betydligt längre tid än så – minst sex månader enligt Stockholmshem, som äger huset. Försäkringsbolagen träder in och ordnar ersättningsboende och de som saknar hemförsäkring får hjälp av kommunen.

– Nu är vi uppe i 15 lägenheter som saknar hemförsäkring, men antalet växer i takt med att folk som har varit borta kommer tillbaka. Det är vår uppgift att se till att de har tak över huvudet, men än så länge är det akutlösningar det handlar om, säger Leif Bergström, kommunens insatsledare för krishanteringen.

Nino är en av dem som saknar hemförsäkring. Han äger inte så mycket av värde och säger att hans stora samling böcker som han samlat på sig under 30 års tid är jobbigast att förlora. Han väntar på att socialtjänsten ska höra av sig till hans lånade telefon, men säger att han troligen kommer att bo hos sin son under tiden. Det värsta med det som har hänt är känslan av otrygghet.

– Att inte veta vad som händer härnäst, var man ska ta vägen. Man känner sig sårbar, vilsen, ensam. Samtidigt får man försöka se det positivt, det är ett sätt att komma ur sina invanda rutiner och inte vara så fast vid småsaker.