ANNONS

Nio döms för stöld mot finansmän

22-åringen kartlade finansmännen. Sedan vittjades en brevlåda i Nacka.

Tillsammans med fyra andra har mannen dömts till fängelse, medan fyra i ligan fick villkorligt.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i skrev om åtalet den 10 mars.

Med hjälp av falska ­legitimationer hjälpte de nu dömda till med att föra över drygt 5,5 miljoner kronor från två välbärgade Nackabors konton.

Vid rättegången i Stockholms tingsrätt berättade den huvudmisstänkte, en 22-årig man från Djursholm, att han blivit kontaktad av två personer som han inte ville namnge, som ville ha legitimationer till två välbärgade finansmän i Nacka.

Han kartlade finansmännen och skickade en person att bevaka brevlådan hos en av finansmännen för at hämta ut det rekommenderade brev han beställt i Nackabons namn, med handlingar som krävdes för att skaffa ett falskt id-kort.

Han sa att han fick 1,3 miljoner kronor, pengar han bland annat använde till att köpa en Bentley.

Åklagaren ansåg att 22-åringen i själva verket planerat alltihop och att ligan skulle dömas för bedrägeri. Stockholms tingsrätt anser att åklagaren bara visat att ligan sysslat med grovt penningtvättsbrott.

22-åringen dömdes till fyra års fängelse och 5,5 miljoner kronor i skadestånd. Fyra andra dömdes till mellan 1,6 och 2 års fängelse, medan fyra får villkorligt.

22-åringen kommer sannolikt att överklaga, enligt advokat Thomas Olsson.

– Jag kan säga att vi är nöjda med att tingsrätten inte finner honom skyldig till grovt bedrägeri. Men vi anser att han bara ska prövas för de transaktioner som gjorts på hans konto. Påföljden blir för stor. Han bör bedömas bara för sina egna transaktioner, säger han.

ANNONS

Mitt i har sökt åklagaren utan framgång.

Fakta

Fick sina identiteter kapade

I oktober 2014 upptäckte två välbärgade personer i Nacka att någon hade kapat deras identiteter och fört över stora belopp från deras konton.

Utredningen visar att någon beställt e-legitimationer i Nackabornas namn och sedan med falska legitimationer hämtat ut de rekommenderade breven på Ica i Saltsjöbaden och Coop i Orminge.