Nio män åtalade i stor knarkhärva

Med hjälp av mobiltelefoner och bilar misstänks kokain­ligan ha bedrivit sina affärer. Knarkkunderna hittade de oftast i Stockholms innerstad.

Nu åtalas de misstänkta ligamedlemmarna från norra Stockholm.

De nio männen har enligt åklagaren sålt kokain i ett välorganiserat försäljningsnätverk. Männen ska ha bedrivit knarkaffärerna med hjälp av mobiltelefoner och bilar, varav en taxibil.

Mellan 1 januari och 4 maj 2013 misstänks ligan ha sålt drygt ett kilo kokain till 181 personer på olika platser, framför allt i centrala Stockholm. När polis sprängde ligan hittades 2,9 kilo kokain och 15 kilo cannabis, merparten i en av de åtalades bostad i Järfälla.

När polisen kom ligan på spåren sattes såväl spaning som telefon­avlyssning in. Spanarna såg hur ligan vid elva tillfällen mellan 1 februari och 2 maj hämtade kokain i Järfälla och körde den vidare till kunder.

Vid husrannsakan hemma hos en 44-årig man, som räknas som huvudman, togs åtta mobiltelefoner i beslag med kontaktuppgifter till drygt 500 till 700 misstänkta köpare.

Kunderna ska ha haft tillgång till ligans olika mobilnummer och enligt Expressen använt hemliga kodord för att beskriva vad de vill ha: ”Vi är två som ska åka”, är en fras som ska ha använts. Det ska ha betytt att man ville köpa två gram kokain.

Har de åtalade erkänt?

– Det finns personer som erkänt delar och vissa som nekat helt, säger åklagare Lars Hedvall.

44-åringens advokat svarar i ett mejl till Lokaltidningen Mitt i att han för närvarande inte har några kommentarer. Även för flera av de misstänkta köparna väntar åtal. Rättegången inleds 28 januari och väntas pågå flera veckor.

Fakta

Ännu en liga har avslöjats

Fyra män i 30-årsåldern från Stockholm åtalades i torsdags i ytterligare en narkotikahärva.

De ska med hjälp av andra personer har smugglat in 63 kilo amfetamin och 1 kilo kokain till Stockholm.

Sju andra personer är åtalade för att ha sålt och köpt narkotikan.

En del av knarket såldes via taxibilar, bland annat i innerstan.