Nioåring hölls fast av skolpersonal på farligt sätt

Genrebild skola
Bilden är en genrebild.
En nioårig pojke på en skola i Täby hölls regelbundet fast av personal när han de ville att han skulle lugna sig. Det trots att metoden de använde innebar stora risker för pojkens hälsa. Det visar en granskning som Ekot gjort.

Den nioåriga pojken har diagnoserna ADHD och Asperger, han fick ofta utbrott och hölls då fast av personalen. Fasthållningen gick till på så vis att flera personer hjälptes åt hålla ned honom mot marken.

– De satt på mig, en på ryggen och en på benen. Två vuxna män. Det kändes riktigt hemskt, jag kämpade emot hela tiden. Jag bara kämpade emot, det var det enda jag gjorde, säger pojken till Ekot.

Det sättet att hålla fast personer utgör stora risker för deras hälsa. Enligt en professor i rättsmedicin som Ekot pratat med kan det till och med vara livsfarligt eftersom de som hålls fast får svårt att andas.

Henrik Mattson är utbildningschef i Täby. Han säger till Ekot att han är medveten om riskerna med den typen av fasthållning, men försvarar ändå personalens agerande.

– Ja, den risken finns ju och därför är detta något man i yttersta, yttersta, enstaka fall ska använda vid ett ingripande om barnet eller någon annan kan skadas, säger han till Ekot.