JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Nior i SM-final – med en hyllning till Magnus Uggla

Elsa Agdestein och Li Björkström går i årskurs 9 på Källskolan i Kungsängen. Duon är nu i final i SM i fågelholk.

Elsa Agdestein och Li Björkström går i årskurs 9 på Källskolan i Kungsängen. Duon är nu i final i SM i fågelholk.

Mikael Andersson

20250329135638
20250328112424
2025-03-29
13:56

När niondeklassarna Elsa Agdestein och Li Björkström från Källskolan valde slöjdprojekt föll valet på att ställa upp i SM i fågelholk. Inspirerade av Magnus Uggla skapade de en uggleholk – ett val som nu tagit dem hela vägen till final bland 750 bidrag.

Niondeklassarna Elsa Agdestein och Li Björkström tar emot i Källskolans träslöjdssal i Kungsängen. Duon är nu i final i SM i fågelholk.

Det var här, på träslöjdslektionen, allt började.

– Vi kunde välja mellan att göra en pusselburk, något slags lödprojekt, eller att ställa upp SM i fågelholk, säger Elsa Agdestein.

Sagt och gjort. Fågelholk blev det. Men var skulle de hitta inspirationen?

– Idén att det skulle vara just en uggla kom vi fram till när vi letade inspiration. Jag fick upp en reklam på Spotify för Magnus Uggla, då tänkte vi att, det här är perfekt, det blir en uggla. Jag lyssnade ganska mycket på honom just då, säger Li Björkström.

En utgångspunkt för idéfasen var att leta bland olika saker som hade årsjubileum. Magnus Uggla firar 50 år på scen i år.

Arbetet med att skapa fågelholksugglan har pågått sedan början av höstterminen, i augusti förra året.

– Vi har lagt ner väldigt mycket tid på vår uggla. Men sen vart det tidsbrist. Så vi fick ta hem den och jobba på fritiden. Och stanna här i skolan ibland också, säger Elsa Agdestein.

Jag fick upp en reklam på Spotify för Magnus Uggla, då tänkte vi att, det här är perfekt, det blir en uggla.

Elsa Agdestein och Li Björkström har lagt ner mycket tid på sin uggla.

Elsa Agdestein och Li Björkström har lagt ner mycket tid på sin uggla.

Mikael Andersson

750 bidrag kom in

I december var tjejerna klara med ugglan och i februari i år skickades den in till fågelholksjuryn. Juryn har det svåra uppdraget att utse 15 finalister bland 750 inskickade bidrag.

Den 25 mars offentliggjordes årets finalister på Skansen i Stockholm. Därefter får allmänheten rösta på bidragen.

Hur kändes när ni fick beskedet att ni var i final?

– Vi var jättechockade. Det var lite sjukt. Vi hade ju hoppats på att bli finalister. Men jag vet inte om vi kunde tro det, säger Elsa Agdestein.

Li Björkström och Elsa Agdestein hade tyvärr ingen möjlighet att vara på plats på Skansen då alla finalisterna blev offentliga eftersom tjejerna hade nationella prov den dagen.

Hur ska ni fira om ni blir svenska mästare i fågelholk?

– Då kommer vi ta en brownie, säger Li Björkström

SM i fågelholk

SM i Fågelholk är en årlig tävling arrangerad av Naturskyddsföreningen där deltagare, främst skolklasser, bygger kreativa och funktionella fågelholkar. Syftet är att öka intresset för fågelliv, hantverk och naturvård. Allmänheten kan rösta på finalisterna mellan den 25 mars och 13 april 2025 via Naturskyddsföreningens webbplats. Vinnarna presenteras den 16 april 2025.

Källa: Naturskyddsföreningen

NiklasLoman
08-550 554 31

Senaste nyheterna

Mostphotos

Flytta hit – och tjäna 16 000 i månaden

Nyheter

Lönsammare än på länge att lämna Stockholm ✔ Mäklarsamfundet: Gapet har vidgats ✔ Psykologiska trösklar

Klockan i Hässelby gårds centrum.

Klockan i Hässelby gårds centrum.

Filip Magnusson och Privat

Klockrent! Nu går ökända uret rätt – tack vare sommartiden

Nyheter

Över tio års problem ✓ Upphandlingsfiasko bakom senaste strulet ✓ "Otroligt att man inte lyckats laga den"

Nu har Järvas biblioteksenhet kunnat tillsätta fler tjänster.

Nu har Järvas biblioteksenhet kunnat tillsätta fler tjänster.

Emma Löf Hagström

Nu rustar biblioteken i Järva igen

Nyheter

Efter fjolårets neddragningar: "Folk är väldigt engagerade" ✓ Kistas lokaler görs om i höst

Allt mer lönsamt att flytta från Stockholm

Mostphotos

20250401191027
20250401170936
2025-04-01
19:10

Prisgapet på bostäder har vidgats mellan Stockholm och övriga Mälardalen. En småbarnsfamilj kan spara 16 000 kronor i månaden på att flytta till Enköping, visar en rapport från Mäklarsamfundet.

Intresset för att flytta från Stockholm låg på topp under pandemin, men har minskat de senaste två tre åren.

Samtidigt har de ekonomiska skälen för att byta Stockholm mot exempelvis Enköping, Trosa eller Sigtuna blivit allt starkare.

Det var mycket länge sedan det gick att spara så mycket pengar på en flytt som i dag, framhåller Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på branschorganisationen Mäklarsamfundet.

I en rapport som släpps nu i veckan framgår att en småbarnsfamilj kan minska sina boendekostnader med 16 100 kronor i månaden på att flytta till Enköping. En flytt till Trosa ger en besparing på 12 200 kronor och till Sigtuna 10 500 kronor i månaden.

Halva priset

– Prisgapet mellan Stockholm och övriga Mälardalen har vidgats – särskilt för småhus. Och högre räntor har gjort att inköpspriset spelar en allt större roll för boendekalylen. Det förstärker det ekonomiska caset för att flytta, säger Joakim Lusensky.

Joakim Lusensky, Mäklarsamfundet

Joakim Lusensky, Mäklarsamfundet

Fredrik Hjerling

Som exempel låg snittpriset på en villa i Enköping på 3 760 000 kronor i februari 2025, enligt Svensk Mäklarstatistik, att jämföra med 7 065 000 för en snittvilla i Storstockholm.

Inköpspriset spelar en allt större roll för boendekalylen.

Prisutvecklingen går i ungefär samma takt rent procentuellt – runt 6 procent årligen – om man jämför Stockholm med städer i Mälardalen. Men eftersom priserna är så mycket högre i Stockholm växer skillnaden i kronor och ören.

– Samtidigt har distans- och hybridarbetet blivit det nya normala i många branscher vilket minskar behovet av daglig pendling. Pendlingskostnaderna har dessutom inte ökat lika mycket som boendekostnaderna, säger Joakim Lusensky.

Psykologiska trösklar

Om man lägger till kostnaderna för att pendla jämnar kalkylen ändå ut sig avsevärt. Mäklarsamfundet har räknat fram att det kan bli runt 5 500 kronor mer i månaden för en person, om man även sätter ett pris på den extra tid som går åt att sitta i bilen eller på pendeln.

– Men självklart finns det många andra skäl än de rent ekonomiska som förklarar varför det inte är fler som flyttar från storstaden, medger Oskar Öholm, vd för Mäklarsamfundet.

Det kan handla om psykologiska trösklar, att barnen har rotat sig i skolan och att det är jobbigt att bygga upp nya sociala nätverk.

– Vissa sitter också kvar med äldre bolån och lägre räntor, vilket gör kalkylen mer komplex än vad de här prisjämförelserna antyder, säger han.

Så mycket går det att spara på en flytt till Enköping

Singelhushåll, 1 r o k 30 kvadrat, : 6 111 kr/mån

Sambohushåll, 2 r o k 59 kvadrat: 8 991 kr/mån

Barnfamilj, småhus: 16 111 kr/mån

Par med utflugna barn, 4 r o k 98 kvadrat: 8 657 kr/mån

Utgångspunkten var att singelhushållet hade en inkomst på 28 700 kronor, sambohushållet tjänade 72 200 kronor, småbarnsfamiljen 82 800 kronor och paret med utflugna barn 86 000 kronor.

Källa: Mäklarsamfundet

PetterBeckman
08-550 550 77