Niornas fantastiska stolar ställs ut

Shakhrizod Khomidova med sin musikstol. Hon går i nian, Vårbergsskolan, ht 2017.
Shakhrizod Khomidova med sin musikstol.
Alazar Beyene med sin kubistiska stol. Han går i åk 9 i Lillholmsskolaln ht 2017.
Alazar Beyene med sin kubistiska stol.
Fantasin flödade fritt när niorna i Lillholmsskolan gjorde egna stolar. Nu ställs de ut i Subtopia – allt från musikstolar till kubistiska konstverk.

Stolar ska förstås vara sköna att sitta i. Men nog är det roligt om de också är vackra och roliga att titta på?

Den som tycker om stolar av den senare sorten kan med fördel besöka Subtopia i Alby den 18 oktober–18 december. Då ställer niondeklassare från Lillholmsskolan i Vårberg ut sina stolar där.

”Stol 127” heter utställningen. Den visar 58 sittmöbler, formgivna av eleverna själva. Visst har slöjd- och bildlärare väglett dem, men framför allt har barnens egen fantasi fått flöda fritt.

Eller vad sägs om en svartröd stol formad som en musiknot? En sådan ”musikstol”, med både mjuka och tvära former, har Shakhrizod Khomidova skapat. Alazar Beyene har å sin sida inspirerats av  etiopiska korskyrkor. Hans bruna trästol är uppbyggd av bastanta, rektangulära klossar.

Stolarna har väckt uppmärksamhet långt utanför skolvärlden. Intresseföreningen för svenskt möbelkonsthantverk, Interiorcluster, har beslutat sig för att tillverka prototyper av fyra av dem.

En av de fyra stolarna är just Alazar Beyenes stol, som blir ett 250 kilo tungt praktverk.

– Det här är ett sätt att locka till sig en ny generation hantverkare – inte nödvändigtvis med svenskt ursprung, säger Anders Wisth på Interiorcluster i ett pressmeddelande.

Även prototyperna ställs ut i Subtopia, där det alltså är vernissage den 18 oktober. Konferencier är Dogge Doggelito.

I utställningen ingår dessutom korta berättelser som eleverna har skrivit till sina stolar – på så sätt kombinerades slöjandet med en övning i svenska språket.