ANNONS

Nischat antikvariat fyller ett år: ”Det fungerar väldigt bra”

Science Fiction Antikvariatet-3
Lars Jansson driver butiken tillsammans barndomsvännen Magnus Lekberg.
På en liten gata i Skanstull finns bokhandeln Stockholms Science Fiction Antikvariat, som nu fyller ett år.
– Den här butiken finns inte någon annanstans, säger en av ägarna, Lars Jansson.
ANNONS

För lite mer än ett år sedan öppnade den lilla bokhandeln Stockholms Science Fiction Antikvariat på Rutger Fuchsgatan i Skanstull, som är helt dedikerad till science fiction-, fantasy- och skräck-genrerna.

De som startade antikvariatet är teaterscenografen Lars Jansson och tv-producenten Magnus Lekberg, som länge drömde om att kunna livnära sig på sitt nörderi.

– Som kulturarbetare i dag, kan man oftast inte leva bara på det tyvärr. Vi behövde fylla på med något annat, säger Lars Jansson.

Science Fiction Antikvariatet-1

”När Magnus ringde mig för två år sedan om jag ville starta ett antikvariat med fokus på science fiction någonstans på söder, sa jag ja direkt”. Foto: Anders Eklöf

Lokalen är Lars gamla ateljé som han haft i många år och de flesta böckerna kom från Magnus, som till slut hade så mycket i sin samling att han började magasinera dem.

– Det var väl där någonstans det startade, att det blev för mycket böcker. Sedan älskar vi ju science fiction båda två. Jan Guillou i all ära, men det kan andra hålla på med. Det har funkat väldigt bra att nischa sig.

”Han hade tänkt slänga eller skänka böckerna”

Förhoppningen när de startade antikvariatet var att de båda skulle kunna dela på butiken på heltid, om några år. Det tog tre veckor.

– När vi slog upp portarna var vi nog mest två glada killar med lite science fiction-böcker. Sedan fick vi flyt.

ANNONS

Det var nämligen så att en ung kille som skulle rensa en äldre släktings lägenhet hörde av sig till Lars och Magnus. Det visade sig att det fanns omkring tre tusen science fiction-böcker, som barnbarnet hade tänkt slänga eller skänka till Myrorna, några som var värda cirka 20 000 kronor styck.

– Han hade hur mycket som helst och det var böcker överallt. Det slängs så mycket unika böcker, som inte finns längre. Efter det blev vi ett antikvariat och sedan dess har det rullat på.

Science Fiction Antikvariatet-2

”Vi har ett sånt bra system så att faktiskt har koll på alla 12 000 böcker vi har. Vi kurerar butiken, så att det blir lite kul att titta och att folk kanske hittar sånt de inte hade tänkt att hitta”. Foto: Anders Eklöf

Han berättar att de får in ungefär tvåhundra böcker i veckan av folk som kommer till butiken, men de söker även upp själva.

– Det är äldre samlare som har börjat kontakta oss innan de dör, för att de är så rädda att barnen eller barnbarnen ska slänga deras böcker.

Besökare från hela landet

I snitt har de omkring 10-20 unika besökare varje dag, trots att de knappt gjort någon reklam och ligger lite avsides.

– Vi har folk som kommer från hela Sverige nu. Den här butiken finns inte någon annanstans. Vi har blivit lite ett komplement till det stora moderskeppet inne i Gamla stan, Science Fiction-bokhandeln. Har de inte boken folk söker, rekommenderas de ofta att gå till oss. Det är jäkligt kul.

Science Fiction Antikvariatet-7

”Det är ingen svår butik att ha och är trevlig. Det var tanken någonstans, att vi skulle kunna sitta här, snacka böcker och dricka kaffe. Det är mysigt”, säger Lars. Foto: Anders Eklöf

Boktips

Lars tipsar om tre science fiction-böcker i butiken

”The Rise of Endymion” av Dan Simmons

Det är världens fulaste omslag. Folk tror att det är fantasy. Den som har gjort omslaget borde få stryk, men boken är helt briljant och otroligt tät prosa. Ibland måste man lägga ifrån sig boken för att intellektuellt förstå vad det är man läser, för att det är så häftigt”. 

Science Fiction Antikvariatet-4

”The World for World is Forest” av Ursula K. Le Guin

”Den har ett otroligt fint omslag. Allt med Le guin kan man egentligen läsa”. 

Science Fiction Antikvariatet-5

”A Time of Exile” av Katherine Kerr

”Det var den sista fantasyboken jag läste innan jag växlade till science fiction. Det går i perioder, men det är riktigt bra.”

Science Fiction Antikvariatet-6