ANNONS

Njut medan det varar – imorgon är sommaren slut

För Wieslaw Zioomek från Älvsjö når badsäsongen sin höjdpunkt när det börjar bli kallare i vattnet.
För Wieslaw Zioomek från Älvsjö når badsäsongen sin höjdpunkt när det börjar bli kallare i vattnet.
Några soldyrkare men inga badare vid Farstabadet.
Några soldyrkare men inga badare vid Farstabadet.
Wielaw Ziomek behöver inte trängas med folk på klipporna.
Wielaw Ziomek behöver inte trängas med folk på klipporna.
Högsommar i september – men bara en dag till. Redan på fredagen väntas temperaturen sjunka ner mot 15 grader. Mitt i Söderort åkte ut till Farsta för att fånga den sista sommarkänslan.
ANNONS

Luften vibrerar över strandängen vid Farstabadet. Några få personer har strippat ner och låter huden värmas av den ovanligt heta septembersolen. På brygga sitter en mamma med en barnvagn.

Men i vattnet då? Änder. Massor av änder, men inga människor. Bor det bara badkrukor i Farsta?

– Nej, igår när vi var här var det ganska många i vattnet. Men jag tänker då inte bada, säger en man som sitter i solen på en bänk med sin fru.

Senaste officiella mätningen av vattentemperaturen i Magelungen gjordes 12 augusti. 18 grader visade den. Mitt i Söderort ringer upp Jerszy Slazak, ansvarig för vattenprover och temperaturmätning i Stockholms stad.

Borde ni inte förlänga mätsäsongen med tanke på sommarvädret?

– Nej, den officiella badsäsongen löper mellan vecka 22 och 33. Ifjol förlängde vi den med ett par veckor men i år, när det kom en kall vecka i mitten av augusti, bedömde vi att säsongen var över. Men skulle det komma propåer från en stadsdel om att de vill ha fler mätningar skulle vi göra det, säger han.

Vattenkvaliteten har varit lägre i år än i fjol på Stockholms strandbad. Det beror främst på ett par otjänliga prov i Tanto och Ängbybadet, enligt Jerszy Slazak. Men på Farstas badplatser har vattnet varit utmärkt.

– Det har inte varit några problem på hela sommaren varken på Farstabadet eller Hökarängsbadet, säger han.

Till sist lyckas Mitt i hitta någon som vågar testa septembertemperaturen i Magelungen. Wieslaw Ziomek från Älvsjö flyrer omkring som en ensam säl nedanför gångbryggan ett stenkast öster om Farstabadet.

ANNONS

– Jag skulle gissa på 18 grader, säger han och fortsätter:

– Jag tycker om när det är lite svalt i vattnet. Och det är ingen konkurrens om plats, jag får ha sjön för mig själv, säger han med ett skratt och plaskar vidare.