ANNONS

Äntligen sol över staden – och nu kommer ljuset

Andreas Fridolfsson från Midsommarkransen och Kungsholmsbon Mia Lannerstam njuter av solen tillsammans med hunden Lizzy.
Flera stockholmare hade samlats i Tanto för att njuta av solen under söndagen.
Solglasögon, tunnare jacka och mysiga stunder i naturen. Hela Stockholm kunde njuta av solen i dag.
Och för den som missade att vara ute så kommer fler chanser – nu går vi mot ljusare tider.
ANNONS

Tantolunden på söder i Stockholm kryllade av människor på söndagen. Några som tagit sig dit var Liljeholmsborna Margareta Bernfell och Magnus Bernfell. De satt på en parkbänk och njöt av solen.

– Det är så härligt. Man får passa på att vara ute när solen skiner, säger Margareta.

Men de båda konstaterar att det inte känns som att det är januari.

– Snarare som att det är vår, säger Margareta Bernfell.

Liljeholmsborna Margareta Bernfell och Magnus Bernfell.

Liljeholmsborna Margareta Bernfell och Magnus Bernfell. Foto: Ronja Mårtensson

Ljusa tider efter mörka tider

Även Kungsholmsbon Mia Lannerstam och Andreas Fridolfsson från Midsommarkransen soldyrkade under söndagen. De satt längs vattnet i Tanto med hunden Lizzy.

– Det har varit väldigt mörka månader nu så jag tycker man får passa på så fort man har möjlighet att ta sig ut i solen, säger Mia Lannerstam.

– Det känns fantastiskt att det är ljusare ute. Det känns som man får hopp om livet igen, säger Andreas Fridolfsson.

ANNONS

Andreas Fridolfsson från Midsommarkransen och Kungsholmsbon Mia Lannerstam njuter av solen tillsammans med hunden Lizzy.

Andreas Fridolfsson från Midsommarkransen och Kungsholmsbon Mia Lannerstam njuter av solen tillsammans med hunden Lizzy. Foto: Ronja Mårtensson

Soligt i hela Stockholm

Det var inte bara i Tantolunden som solen tittade fram under söndagen. Enligt SMHI glittrade himlen i stora delar av Stockholms län med temperaturer på 2–5 plusgrader.

– Solen dominerar och även om det bli ökad molnighet från sent i kväll och till mitten av veckan så kommer solen att titta fram då och då, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

20 minuter mer ljus per vecka

Lika soligt som i dag kan det bli på onsdag och torsdag i Stockholm igen. Samtidigt återvänder ljuset sakta men säkert. Varje dag ökar tiden från att solen går upp tills att den går ner med tre minuter, vilket innebär ungefär 20 minuter mer ljus per vecka.

– Solen gör sig mer påmind än vad den gjorde tidigare i och med att den också stiger högre upp på himlen. Om man ställer sig i solen nu så värmer den lite, säger Charlotta Eriksson.

Körsbärsträden blommar sällsynt tidigt: ”Känns konstigt”

Ingen snö i sikte

Det dröjer dock innan det är meteorologisk vår i Stockholm. Enligt SMHI definition måste vi först ha passerat den 15 februari och sedan ska det ha varit en dygnsmedeltemperatur på 0 grader sju dagar i sträck innan det kan räknas som vår.

Något riktigt vinterväder är inte heller i sikte, enligt SMHI:s 10-dygnsprognos.

– Längtar man efter snö får man bege sig till nordligare breddgrader. Det kommer fortsatt vara den milda luften som dominerar även om det kan bli lite kyligare i och med att solen är framme, säger meteorologen Charlotta Eriksson och fortsätter:

– Så ett snötäcke i Stockholm har jag svårt att se att det sk bli den närmaste tiden.

Nu blommar det – redan pollen i luften: ”Ovanligt tidigt”

Delade meningar om snön

Men om stockholmarna saknar snön eller inte rådde det delade meningar om bland de som njöt av solen i Tantolunden.

– Jag tycker det är skönt att det är snöfritt, säger Andreas Fridolfsson som bor i Midsommarkransen.

– Jag hoppas på att det kommer snö, men jag tror inte det blir så. Jag vill åka skidor och långfärdsskridskor och då måste det bli kallt, säger Liljeholmsbon Margareta Bernfell.

– Jag tycker det är vacker med snö och den hjälper också till att göra det ljusare ute, säger Kungsholmsbon Mia Lannerstam.

Flera människor hade samlats i Tanto för att njuta av solen under söndagen.

Söndagen bjöd på strålande sol. Foto: Ronja Mårtensson

ANNONS