NK väcker minnen hos många

Vår artikel om NK väckte minnen till liv hos läsarna. Flera ringde för att berätta om barndomens besök i det fina varuhuset.

Aina Palmér på Östermalm följde som barn på 40-talet ofta med sin mormor och handlade på NK.

– Hon hade något som vi kallade en NK-peng, en liten metallbricka som hon använde när hon gick runt och handlade.

Brickan hade ett nummer inpräglat på ena sidan och varuhusets logotyp på den andra. Numret var personligt och brickan kan ses som en tidig variant av dagens kontokort.

– Mormor gick runt och handlade och visade pengen i stället för att betala. Hon behövde aldrig legitimera sig. Varje månad kom en faktura på de inköp hon gjort. Jag tyckte det där var så imponerande, säger Aina Palmér som minns att det var noga att brickan inte hamnade i orätta händer.

När hon blev lite äldre arbetade hon extra i varuhuset.

– Jag stod i ljusgården under julgranen och sålde julsaker. Det var många ungdomar som jobbade där och det var väldigt trevlig stämning.

Från Södermalm ringde Elsa Dahlgren.

– Jag har en gammal jubileumssparbössa från när NK fyllde 25 år. Jag vet inte om den kan vara något värd men det är roligt att ha den.

Hon beskriver en ganska liten och rektangulär sparbössa med inskriptionen ”1902–1927”. Den gången var det alltså Nordiska Kompaniets grundande som firades.

Fakta