Efter OS-nobben: Besvikelse i Tullinge

OS-Arena, Micael Lejon med Wille
Micael Lejon med hunden Wille vid grustaget som hade kunnat bli OS-stadion. "Det hade satt Tullinge på kartan", säger han besviket.
Det blir inga OS-tävlingar i grustaget i Hamra. I stället blir det i italienska alperna skidloppen körs.
– En besvikelse, säger Tullingebon Micael Leijon.

Tullingebon Micael Leijon såg beskedet i direktsändningen från Luxemburg. Beskedet om att Stockholm snuvades på OS kom inte inte som en överraskning. Men han är besviken.

– Oerhört besviken. Sverige borde ha fått det, absolut. Nu vet man ju inte när vi kan få det. Det var väl nu eller aldrig, säger han.

”Bra för Tullinge”

Han håller Stockholm stad ansvariga för beskedet eftersom de sade nej från början.

– Det fanns ju frågetecken ända till Amanda Lind, idrottsministern, gick ut och sa att vi ska ha OS om vi kan få det. Hon såg ju potentialen, såsom jag såg den. Men då var det på något vis för sent.

Micael Leijon är övertygad om att ett OS hade betytt mycket för både Sverige och föreningslivet i Botkyrka.

– Det hade varit bra för Tullinge, det hade varit bra för Stockholm. Och att man då bygger en skidanläggning här som man sedan vidare kan använda för tävlingar. Det hade varit ovärderligt.

OS-Arena, Nils-Olof Rynell, 76

Nils-Olof Rynell hade sett framemot ett OS i Stockholm. Foto: Pekka Pääkkö

Även Nils-Olof Rynell som bott 28 år i Tullinge skog är besviken efter OS-beskedet. Han är säker på att det hade blivit ett lyft för Botkyrka och Stockholm. Nils-Olof Rynell menar att det är olympiska kommitténs fel att Stockholm inte fick vinter-OS.

– De frångick sina egna principer med att det skulle vara mer hållbart och så. Men det verkar vara fastlåsta i sina gamla positioner verkar det som.

Skidlopp i grustaget

Nils-Olof Rynell hade sett framemot skidloppen i grustaget i Hamra.

– Det hade kunnat blivit trevligt där borta i grustaget att få titta på våra duktiga flickor och pojkar i skidskytte och längdåkning.

OS-Arena, Karolin Almkvist, 39

Karolin Almkvist var nöjd efter beskedet. Foto: Pekka Pääkkö

Botkyrkabon Karolin Almkvist hör däremot till de som är lättade efter det negativa OS-beskedet.

– Jag tycker det är rätt beslut. Vi ska inte lägga pengar på det. Jag tror det hade blivit dyrare än beräknat. Det ska byggas nytt, fast man säger att de ska använda befintliga arenor och så. Onödiga pengar som kan läggas på annat, säger hon.

OS-Arena,Klas Karlsson , Annika

Klas Karlsson och Annika Lindberg, Tumba. Foto: Pekka Pääkkö 

Även Tumbaborna Klas Karlsson och Annika Lindberg tycker beslutet om att vinter-OS 2026 går till Italien är rätt.

Promenad varje dag

Varje dag går de på promenad med sin hund i området kring grustaget som skulle ha byggts om till OS-stadion. De vill inte ha en förändring.

– Vi gillar området där vi står nu, det är så naturvänligt, och det hade blivit något helt annat om de hade byggt en stadion. OS hade varit bättre mer norrut som i Falun och Åre. Här har vi ju ingen snö.