ANNONS

Inget Nobel Center trots ny vändning i domstolen

Nobel Center.
Planen klubbades och upphävdes. Nu ska den prövas igen.
Det kommer inte att bli något Nobel Center på Blasieholmen.
Detta trots ett nytt domstolsbeslut som ger staden rätt att pröva planen på nytt.
ANNONS

22 maj upphävdes stadens beslut att anta detaljplanen för Nobel Center i mark- och miljödomstolen. Det rödgrönrosa styret som var för bygget överklagade domen.

 

Och på onsdagen kom beskedet från Mark- och miljööverdomstolen som går på stadens tidigare linje. Detta innebär att detaljplanen hade kunnat prövas på nytt.

M: Det blir ingen prövning

Men sedan stadens överklagan skickades in har Stockholm fått ett nytt styre – som helt vill skrota planerna på Blasieholmen.

Den nya grönblå majoriteten hann dock inte dra tillbaka överklagan innan domstolens beslut. Men det ska ske nu, berättar stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

– I och med att Mark- och miljööverdomstolen har gett prövningstillstånd för ett Nobel Center på Blasieholmen kommer staden att dra tillbaka sin överklagan, för att tillsammans med Nobelstiftelsen försöka finna en ny placering i Stockholms stad, skriver han i en skriftlig kommentar till Mitt i.

Domstolen avskriver ärendet

Om politikerna drar tillbaka överklagandet kommer ärendet att avslutas.

– Om kommunen inte vill gå vidare kommer överdomstolen att avskriva målet. Det är kommunen som råder över ärendet, säger Johan Svensson, hovrättsråd på Mark- och miljööverdomstolen.

De grönblåas ambition att skrota bygget har dock inte påverkat domstolens arbete. Eftersom överklagan redan var inskickad fortsatte den rättsliga processen som planerat.

ANNONS

Så det har varit pengar i sjön för er del?

– Det kan jag inte uttala mig om, men hade överklagandet återkallats innan det prövades hade våra resurser kunnat läggas på något annat, säger Johan Svensson.

Beslutet att dra tillbaka överklagandet ska ske på nästa sammanträde i kommunstyrelsen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.