ANNONS

Nobelhuset blir både lägre och smalare

Det omarbetade Nobelhuset blir lägre, men sticker fortfarande ut.
Det omarbetade Nobelhuset blir lägre, men sticker fortfarande ut.
Det hårt kritiserade Nobelhuset på Blaiseholmen blir både lägre och mindre brett.

– Men en viktig ny byggnad måste få synas, anser Roger Mogert (S).
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om det planerade bygget av ett Nobelcenter på Blaiseholmen – en minst sagt het potatis.

Den stora gyllene kuben som Nobelstiftelsen vill bygga har rört upp känslor, bland annat eftersom grönklassade byggnader måste rivas, men också eftersom kritikerna menar att huset på grund av sin storlek och form inte passar på platsen och att det skulle förstöra Stockholms skyline.

Men när det nya förslaget presenterades i torsdags, ville stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) i stället betona vikten av att en viktig ny byggnad får synas.

– Personligen tycker jag också det är positivt att vi tar ett stort steg bort från det Moneokomplex som staden haft, sa han och syftade på när den spanske arkitekten Rafael Moneo fick ändra sitt förslag för Moderna museet på 90-talet efter påtryckningar på politikerna.

Det omarbetade förslaget tar ändå hänsyn till kritiken.

– Det har varit mycket diskussioner om byggnadens höjd och storlek så det har vi jobbat med. Att ta bort en våning innebär en väsentlig förändring. Huset blir lägre och smalare, sa arkitekten David Chipperfield.

Byggnaden blir också fyra och en halv meter smalare än i ursprungsförslaget. Något annat som försvinner är det planerade parkeringsgaraget.

– Vi har fått en fastighet av världsklass, sa Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

Invändningarna om att huset överhuvud taget inte borde byggas på Blasieholmen anser han inte håller.

ANNONS

– Vi har gjort en grundlig utredning och prövat alla lokaliseringar som funnits i debatten. Slutsatsen var att de inte håller för ett projekt av den här karaktären.

Ett argument för det är också ekonomiskt. Om huset ska kunna ta emot skolbesök och förmedla kunskaper till allmänheten måste den sortens verksamhet finansieras av turisterna och ligga där turisterna rör sig.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.