Nobelpristagare togs emot som superstjärna

Richard Henderson fick ta selfies med eleverna.
Richard Henderson fick ta selfies med eleverna.
När årets Nobelpristagare i kemi Richard Henderson besökte i Näsbyparksskolan blev han mottagen som en världskändis av eleverna.
– Det är väldigt coolt att han kom till just vår skola, säger eleven Dante Greverius.

Framför flera hundra av Näsbyparksskolan elever står en aningen försynt man med en mikrofon i handen. Men mannen som pratar med en svag skotsk dialekt är inte vem som helst, det är årets Nobelvinnare i kemi: Richard Henderson.

Eleverna fick ställa frågor

En av eleverna tar mod till sig och frågar om han förstod att hans forskning skulle kunna sluta i ett Nobelpris.

– När vi fick fram våra resultat på 1970-talet förstod att vi hade gjort någonting väldigt stort, men att tilldelas ett Nobelpris är ingenting som man förväntar sig, säger han.

Wilhelm Strömgren, Liam Gabrielsson och Dante Greverius förbereder inför att Richard Henderson ska komma. Foto: Erik Lejdelin

En annan elev frågar hur en vanlig dag på jobbet ser ut.

– Jag och mina kollegor ser inte vår forskning som ett jobb, snarare som en betald hobby. Vi dricker kaffe och te och diskuterar väldigt mycket om vad nästa steg ska bli. Vi måste vara väldigt noggranna med vilka val vi gör, annars kan man slösa bort flera år av forskning som inte leder någonstans.

”Jag skulle gärna vilja veta vad som hände innan Big Bang”

En tjej längst upp i den stora hörsalen får ställa den sista frågan: Om du fick välja, vilken fråga skulle du vilja få svar på?

– Jag skulle väldigt gärna vilja veta vad som hände innan Big Bang, säger han och svaret möts av applåder och jubel.

Fick rejäl uppvaktning

När frågestunden tar slut rusar hundratals av elever för att få ta selfies med stjärnkemisten. Han får ta emot kramar och ännu fler frågor.

– Det är väldigt coolt att han tog sig till just vår skola, han skulle kunna besökt vilken skola som helst men han kom hit, säger Dante Greverius, 14.

Isac Hedenroth förklarar ett experiment för Richard Henderson. Han inspekterar att korken sitter på ordentligt. Foto: Erik Lejdelin

Efter rabaldret får Richard Henderson en rundtur på skolan, bland annat i en av skolans kemisalar där eleverna förberett olika experiment.

– Han forskning handlar om celler, proteiner och dna och det är coolt. Han verkar veta vad han håller på med, säger Rebecka Joyce, 14.

Fakta

Därför får Richard Henderson Nobelpriset

Richard Henderson, 72,  delar Nobelpriset i kemi med två andra: Jacques Dubochet och Joachim Frank. De utvecklade tekniken som kallas för kryoelektronmikroskopi som är en väldigt förfinad utveckling av elektronmikroskopet. Hans forskning har fått revolutionära konsekvenser inom kemin och med hjälp av hans teknik fick man fram den första tredimensionella bilden i atomupplösning av ett protein.