Nobellunch intog Gustav Vasa-skolan

Felicia Molnar skålar i Pommac med klasskompisen Andreas Delaney
Felicia Molnar skålar i Pommac med klasskompisen Andreas Delaney
Det är inte bara i Blå hallen som det är Nobelfest.

På Gustav Vasa skola firade eleverna traditionsenligt med Nobellunch under torsdagen.

Allt serverades av föräldrarna.

Det är festdukat i Gustav Vasa skola på Karlbergsvägen. På de vita dukarna står kandelabrar med tända ljus. Och längs borden sitter barn i kavajer och finklänningar, redo att serveras.

Det är Nobeltorsdagen och någon kilometer bort pågår förberedelserna för kvällens festligheter i Blå hallen i stadshuset. Men på Gustav Vasa skola har festen redan börjat. Här hålls nämligen skolans traditionsenliga Nobellunch.

Lunchen, som organiseras av föräldraföreningen Mammpapp, har blivit en riktig tradition. Sedan ungefär 10 år tillbaka har serveringsklädda föräldrar dukat fint i matsalen och bjudit ungarna på en riktig festmåltid.

– Hela skolan bjuds in. Barnen ser fram emot det här och klär upp sig. Vissa kan nästa inte sova natten innan, säger mamman Ulrika Gidlund som är en av de omkring 40 föräldrarna som serverar under lunchen.

På menyn står bland annat, helstekt laxfilé med citronglaze, melonsallad, kladdkaka och Pommac. Föräldrarna har hyrt in kandelabrar och i ett hörn sitter en pianist och spelar stämningsfull musik på en flygel.

Tvillingsystrarna Julia och Felicia Molnar, båda 9 år är två av gästerna på festligheterna. De uppskattar den årliga lunchen.

– Jag tycker att det är bra, för ibland är det inte så god mat i skolmatsalen. Och då är det här något man längtar efter, säger Julia.

Felicia tycker också om lunchen som har blivit en tradition för systrarna.

– Det är fin mat, man får ha fina kläder på sig och sitta och prata med sina vänner. Det är kul.

Båda gillar att bli serverade av sina och sina kompisars föräldrar.

– Det är roligt, och det är också spännande för det är olika efterätter varje år, säger Julia.