ANNONS

Nobelpristagare föreläser i Solna

På måndag delas Nobelpriset ut.

Men redan nu på torsdag kan vetgiriga höra årets två medicinpristagare berätta om sina banbrytande upptäckter.
ANNONS

Den 10 december varje år riktas världens ögon mot Stockholm och årets Nobelprisutdelning. Mycket av fokuset hamnar såklart på det festliga; vackra balklänningar, kungligheternas smycken och den alltid lika hemliga Nobelmenyn.

Men bakom festligheterna vilar ett stort, tungt och ansvarsfyllt arbete. Priserna utses av olika kommittéer som är fullspäckade av sakkunniga inom sitt område.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin utses till exempel av 50 professorer verksamma vid Karolinska institutet (KI) – i Solna.

Sedan 1993 sammanträder Nobelförsamlingen vid KI i sina för ändamålet byggda lokaler Nobel ­Forum.

– Här finns sessionssalen där det stora beslutet tas, berättar Tatiana Goriatcheva vid Nobelkansliet.

Årets pris, det 111:e i ordningen, delas mellan den brittiske forskaren John B. Gurdon och den japanske läkaren och forskaren Shinya Yamanaka.

De tilldelas priset ”för upptäckten att mogna celler kan omprogrammeras till pluripotens”, det vill säga att de så kallade pluripotenta cellerna, stamcellerna, kan utvecklas till alla typer av celler i kroppen.

Upptäckten har gjort att ”vi har fått ovärderliga redskap för att öka kunskapen om sjukdomar och nya möjligheter att utveckla behandlingsmetoder”, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

På fredag den 7 december mellan klockan 15–16.45 håller medicinpristagarna sina Nobelföreläsningar i Berzeliuslaboratoriet på Karolinska institutet.

ANNONS

Föreläsningarna är mycket populära och många studenter står på kö för att få komma in, berättar Tatiana Goriatcheva.

Nästa år invigs Karolinska institutets nya jätteaula vid Solnavägen med 1 000 sittplatser. Då hoppas man att alla som vill ska få möjlighet att lyssna till Nobelpristagarna. I år löser man det på ett annat vis.

– Vi livesänder föreläsningarna till andra salar, så alla som vill komma och lyssna kan följa det på något sätt, säger Tatiana Goriatcheva.

Fakta

50 professorer

Nobelförsamlingen, som består av 50 professorer vid Karolinska Institutet, utser Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Utredningsarbetet genomförs av dess Nobelkommitté.

Nobelpriset har sedan 1901 belönat de forskare som gjort de viktigaste upptäckterna till mänsklighetens nytta.

Källa: Nobelkansliet vid KI