ANNONS

Ingen Nobelpristagare besöker Rinkeby i år

Nobelpristagaren Olga Tokarczuk kommer inte till Rinkeby
Nobelpristagaren Olga Tokarczuk kommer inte till Rinkeby i år.
Ingen av årets Nobelpristagare i litteratur kommer besöka Rinkeby i år.
Peter Handke blev inte inbjuden och Olga Tokarczuk kan inte närvara.
Nobel i Rinkebys grundare utesluter inte att årets satsning blir den sista, enligt DN.
ANNONS

Det kommer ingen Nobelpristagare till Rinkeby i år.

I början av november meddelade grundaren till Nobel i Rinkeby, Gunnilla Lundgren att en av pristagarna, Peter Handke inte var inbjuden till Rinkeby eftersom att det fanns risker för protester.

Tradition bryts – Nobelpristagaren får inte inbjudan till Rinkeby

Nu har hon fått beskedet att Olga Tokarczuk, som också har tilldelats litteraturpriset i år, inte kommer ha möjligheten att besöka Rinkebys skolor, skriver Dagens Nyheter.

Tradition i 30 år

Detta är inte första gången under de 30 åren som den här traditionen varit vid liv som någon tackar nej till att komma till Rinkeby. Men då har det varit möjligt att lösa på andra sätt, till exempel genom att någon av de andra Nobelpristagarna, alternativt någon släkting till litteraturpristagaren, kunnat vara på plats.

– Ett sånt här besked har vi aldrig fått så pass sent. Det har gjort det svårt för oss att kunna lösa det på ett bra sätt, säger Gunilla Lundgren, till tidningen.

Osäker framtid

Hon säger även till DN att det nu är osäkert om traditionen kommer kunna hållas vid liv.

– Vi får tänka igenom det här noga. Många människor lägger ned ett väldigt stort ideellt arbete. Jag vill inte dra in så många människor i ett så stort arbete om det inte blir något högtidligt av det hela.

ANNONS
ANNONS