Nobelpristagare Santos tolkas genom musiken

Calle Stenman tolkar nobelpristagare Santos
Calle Stenman tolkar nobelpristagare Santos
Calle Stenman
Calle Stenman
Calle Stenman
Calle Stenman
Snart är det premiär av Nobel Creation 2016 där kreativa elever i Stockholm har till uppgift att tolka årets Nobelpristagare. Mitt i träffade Calle Stenman som är en av deltagarna.

Calle Stenman packade flyttlådorna, lämnade Söderhamn och flyttade till Haninge för två år sedan, det var samtidigt som han kom in på Kungliga Musikhögskolans jazzmusikerlinje. Nu går han sitt sista och tredje år och är en av de som valts ut att genom sin musik tolka årets Nobelpristagare i utställningen Nobel Creations 2016.

Du fick fredspristagaren Juan Manuel Santos, blev du nöjd?

– Jag har inte haft jättekoll på situationen i Colombia innan, får jag väl erkänna, men nu har jag fått lära mig och för mig personligen så är jag glad över valet. Det hade varit mycket svårare att få en organisation så som Rädda Barnen som är mer allmänt och brett. Detta är en krigskonflikt, den situationen känns lättare att sätta fingret på än en organisation.

Det låter som det blir en dramatisk låt?

– Jag skulle kalla det en ballad/begravningslåt. Det jag försökt fånga är hoppet och längtan om fred.

Calle Stenman skriver låten och kommer sedan att rekrytera musiker från skolan för att spela in verket om sedan kommer att ställas ut.

– På premiären så kommer det at framföras live sedan kommer det finnas inspelning att lyssna på.

Tanken med utställningen Nobel Creations 2016 är att utforska kreativiteten som förenar Nobelpristagare, konstnärer och kreatörer. Genom mode, musik, foto och hantverk kommer elever från Beckmans Designhögskola, Fotoskolan STHLM, Handarbetets vänner och Kungliga Musikhögskolan tolka en av pristagarna.

Fakta

President Juan Manuel Santos

 

Juan Manuel Santos är Colombias president sedan 2010 och representerar liberal-konservativa partit, Partido Social de Unidad Nacional.

Han tilldelades Nobels fredspris 2016 pågrund av hans försök till fred i Colombia, när han tackade ja Farcs inbjudan till fredsförhandlingar. Efter utdragna förhandlingar som inleddes i Norge och fortsatte i Kuba skrevs tidigare i år ett avtal på 300 sidor mellan presidenten och Farc-ledare Rodrigo Londano.

Avtalet skulle innebära slutet på det 52 år långa inbördeskriget i Colombia som har gjort flera miljoner colombianer till internflyktingar och krävt hundratusentals människoliv. Men efter att avtalet prövades genom en folkomröstning blev resultatet, 50,23 procent röstade nej och 49,76 röstade för, och avtalet föll därmed.

Enligt Nobelkommittén så tilldelades priset för fredsprocessen och priset tillägnas samtliga parter som möjliggör fred i landet.

 

– Det är väldigt lite styrt om hur man ska göra, låten får inte vara längre än tre minuter och inte kortare än två och en halv minut. Det är väl det enda jag fått till mig, musik är inte så detaljerat det är en tolkningsfråga

Utställningen startade 2011, då under namnet Fashion Innovation, som ett samarbete mellan Beckmans designskola och Nobelmuseet. Då tolkade sex modestudenter Nobelpristagarna med olika kreationer.

Med åren har utställningen utvecklats och blivit större med fler skolor som medverkar.  2014 bytte den namn till Nobel Creations, i år är det fyra skolor som deltar med flera uttrycksformer.

Utställningen kan du se på Tom Tits i Södertälje mellan 9/12-16 till och med 12/2-17.