Nobelpristagaren Tranströmer död

Poeten, nobelpristagaren och Södermalmsbon Tomas Tranströmer har avlidit efter en kortare tids sjukdom. Han blev 83 år.

Tomas Tranströmer avled torsdagen den 26 mars efter en kortare tids sjukdom.

Tomas Gösta Tranströmer föddes 15 april 1931 på Södermalm i Stockholm. Efter skolgång på Katarina norra och på Södra latin valde Tomas Tranströmer att studera psykologi.

Vid sidan av författarskapet var Tranströmer psykolog. Han arbetade länge på Arbetsmarknadsinstitutet, men efter 35 år i Västerås beslutade sig han och hustrun Monica för att återvända till Södermalm. De bodde på Stigbergsgatan. Somrarna tillbringades på Runmarö.

Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i litteratur 2011. Tomas Tranströmer var ett återkommande namn i diskussionerna om Nobelpriset under många år och en svensk favoritkandidat innan han slutligen fick priset. Tranströmer debuterade 1954 med ”17 dikter”. Han är utgiven på fler än 50 språk.

Förra året döptes biblioteket i Medborgarhuset om till Tranströmerbiblioteket. Tomas Tranströmer var imponerad av bibliotekets poesiavdelning. Han sa till Lokaltidningen Mitt i att det därför kändes roligt att lämna bort sitt namn.

Han besökte själv biblioteket ofta som barn. För honom var besöken också nära förknippade med den stickande klordoften som kom från badet i samma hus.

Hans krav för att låna ut sitt namn till biblioteket var därför att badet skulle vara kvar.

Hans krav för att låna ut sitt namn till biblioteket var därför att badet skulle vara kvar.