Nobelpristagarens böcker tog slut direkt

Bordet där Ishiguros böcker stod är nu helt tomt.
Bordet där Ishiguros böcker stod är nu helt tomt.
Så fort det tillkännagavs att den brittiske författaren Kazuo Ishiguro vunnit nobelpriset i litteratur rusade läsare för att låna hans böcker. I Järfälla finns inga av hans böcker kvar att låna, och till hans mest populära bok Återstoden av dagen, står 24 personer i kö.

På Jakobsbergs bibliotek var allt förberett inför tillkännagivandet: salta pinnar och cider hade plockats fram och radion skruvats upp. Den något oväntade pristagaren skapade ett sus av förvåning i lokalen. Därefter febril aktivitet.

Många besökare som varit med under tillkännagivandet lånade snabbt de böcker som stod ute. Personalen gick ner i magasinet för att hämta upp de böcker som inte fått plats på hyllorna, och ett litet bokbord arrangerades med de återstående böckerna. Ett dygn senare var alla borta.

– Noll, noll, noll, inga böcker någonstans, säger bibliotekets kommunikatör Jacob Hellgren när han kollar igenom bokregistret vid lunchtid på fredagen.

Alla Ishiguro-böcker är utlånade, på alla bibliotek i Järfälla. Till den mest populära boken, Återstoden av dagen, står 24 personer i kö för att få låna den.

Vann rätt författare?

–Det är en bra fråga, det kanske jag inte är helt rätt person att svara på. Men ja, det är han väl, han funkar både för mindre vana läsare och för finsmakare. En tillgänglig men ändå rättvis segrare, säger Jacob Hellgren.


Kazuo Ishiguro föddes i Japan 1954 men kom till England som femåring.

Svenska akademins nominering till varför de ger Kazuo Ishiguro priset lyder:

”Som i romaner med en stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”

Kazuo Ishiguro har skrivit flera romaner, bland andra Berg i fjärran (1982), belönad med Winifred Holtby Prize, Konstnär i den flytande världen (1986), vinnare av Whitbreadpriset och nominerad till Bookerpriset, Återstoden av dagen (1989), vinnare av Bookerpriset och Never let me go (2005). Efter tio års uppehåll kom 2015 romanen Begravd jätte. Ishiguros böcker har översatts till mer än tjugo språk. Återstoden av dagen blev en internationell bestseller och en prisbelönt film med Anthony Hopkins och Emma Thompson.