ANNONS

Noemy, 22, från Sätra lever filmdrömmen i LA

Noemy Splawskaja från Sätra har deltagit i flera filmprojekt men också själv producerat en kortfilm.
Noemy Splawskaja från Sätra har deltagit i flera filmprojekt men också själv producerat en kortfilm.
När 22-åriga Noemy Splawskaja växte upp i Sätra drömde hon om att bli skådespelerska i Hollywood. Då trodde hon inte att drömmen skulle besannas, men i dag är hon på god väg med en begynnande karriär i Los Angeles och en kortfilm som visats på Warner Brothers filmduk.
ANNONS

22-åriga Noemy Splawskaja från Sätra kan inte säga exakt när hennes filmintresse började, men minns att hon som liten helst av allt ville bli skådespelerska i Hollywood.

– Jag har gått på olika teaterskolor och danslektioner sedan jag var fem år gammal. Redan då visste jag att jag ville bli skådespelerska, men som barn var det mer som en dröm. Jag trodde inte att det var ett jobb, säger Noemy Splawskaja.

Under gymnasietiden flyttade hon till Solna och läste det internationella IB-programmet för att förbättra engelskan. Hon siktade mot USA och efter gymnasiet åkte hon till London för att ansöka till skolan New York Film Academy i Los Angeles – och kom in.

På plats i filmindustrins centrum insåg hon att skådespeleri är en karriär och ville satsa fullt ut. Men de senaste tre åren i LA har inte alltid varit enkla.

– När jag kom hit var det tufft eftersom det var en ny stad och väldigt hög konkurrens. Att gå på auditions och få ett nej eller att de aldrig ens ringer tillbaka är också tufft. Jag behövde lära mig att inte bli påverkad negativt om någon inte gillar mina uppträdanden, säger Noemy Splawskaja.

Gjorde kortfilm om sina föräldrar

Genom skolan fick hon värdefulla kontakter med filmskapare och började delta i olika studentprojekt. Det senaste är kortfilmen Aegis, som hon både skrev, producerade och deltog i. Filmen är en verklighetsbaserad berättelse om Noemys föräldrar som träffades på ett flyktingläger i Sverige på 90-talet.

– Efter några månader blev min mamma gravid med mig och min pappa blev deporterad till Venezuela. Jag skrev min mammas berättelse om hur familjer i flyktingläger blir separerade och det är den filmen som jag är mest stolt över än så länge.

Filmen har visats på Warner Brothers Theater och hon har också skickat den till olika filmfestivaler.

Vill göra långfilm

Nu drömmer hon om att göra om kortfilmen till en längre film som kan visas på biografer i Sverige och i hela världen – ett projekt hon redan har påbörjat.

ANNONS

– Jag vill berätta mer om min mammas historia, om hur det var att vara flykting och vara så ung. Nyheter berättar mer om fakta, men filmer berättar om människans upplevelse och det är därför jag älskar film och teater, säger Noemy.

Planen är att stanna i Los Angeles i ytterligare minst fem år och bygga upp karriären. Längre fram vill hon gärna åka runt och jobba inom filmindustrin i olika länder.

”Industrin är tuff”

Noemy Splawskaja bästa tips till andra som vill bli skådespelare är att skriva ner en plan för att nå sina mål samt att lära sig hantverket på en skola eller kurs. Hon uppmuntrar också till att våga ta sig ur sin bekvämlighetszon och att vara på rätt plats med människor som inspirerar en.

– Det viktigaste är att tro på sig själv, det låter väldigt klyschigt men det är väldigt sant. Industrin är tuff och kan lätt dra ner en. Man kan lätt bli deprimerad och sluta tro på sig själv, så det är viktigt med mental styrka och att ha bra människor runt sig.