ANNONS

Skolan varnar för elevernas nollning

Hersby gymnasium har arbetat i flera år mot nollning. Även den här terminen inleddes med ett föräldramöte där rektor Christer Yllner varnade för skolans nollningstradition och uppmanade föräldrar att hålla barnen hemma.
Hersby gymnasium har arbetat i flera år mot nollning. Även den här terminen inleddes med ett föräldramöte där rektor Christer Yllner varnade för skolans nollningstradition och uppmanade föräldrar att hålla barnen hemma.
Förra helgen var det nollning på Lidingö och ett gäng killar i trean bjöd in utvalda tjejer i ettan till fest på Roddklubben.

Polisen var på plats och konfiskerade all alkohol.

– Det är ett högprioriterat ärende, säger polisen Erik Forssell.
ANNONS

Dagarna efter festen ligger det fortfarande halvdruckna burkar slängda i rabatterna vid Roddklubbens lokal i Kyrkviken. Det var här årets nollning av tjejerna i ettan ägde rum förra helgen. Polisen fick tips om festen och åkte dit redan vid 16-tiden.

– Polispersonal på plats beslagtog 54 burkar öl och cider som ingen ville kännas vid och då var minst lika mycket redan urdrucket vid den tiden, säger Erik Forssell.

Ryktet om festen spreds under dagen i sociala medier. En pappa gick förbi Roddklubben på förmiddagen och såg hur ett gäng killar förberedde festen.

– De hade tejpat för fönstren med plastsäckar så att man inte kunde se in i lokalen. Jag såg hur de bar in en massa alkohol, även vodkaflaskor, säger han.

Själv förbjöd han sin dotter att gå på nollningsfesten.

– Det är två år äldre killar som väljer ut snygga tjejer i ettan och häller i dem alkoholhaltiga drycker. Det här är inte okej, en tradition som kommer från internatskolor och som sätter hackordningen, säger han.

Hersby gymnasium har arbetat i flera år mot nollning och även den här terminen inleddes med ett föräldramöte där rektor Christer Yllner varnade för skolans nollningstradition och uppmanade föräldrar att hålla barnen hemma.

– På andra skolor nollar man alla nya men här är det en utvald grädda. Skolan tycker att det här är förskräckligt och står absolut inte bakom det här, säger Christer Yllner.

Enligt flera källor som Mitt i pratat med är det tradition att en utvald grupp killar som själva blev nollade i ettan nu väljer ut ett 20-tal tjejer som ska nollas. De får i sin tur nolla nya killar när de går i trean.

ANNONS

De utvalda får sms samma morgon om var festen ska äga rum och under kvällen leker man olika mer eller mindre pinsamma och ofta kränkande lekar. Tidigare år ska tjejerna ha fått ställa upp i underkläder och betygsatts.

– Det är olagligheter och ofta sex inblandat. En del har blivit så ­kränkta att de har svårt att gå till plugget senare. Vi varnar de äldre eleverna för att det är kriminellt att bjuda 15-åringar på sprit, men är svårt för skolan att ­avstyra, säger Christer Yllner.

Men inte alla föräldrar är kritiska till nollningstraditionen.

– Det är bättre att ungdomarna testar saker i en trygg miljö här på Lidingö än på en bar i Bangkok. Det är hysteriska föräldrar som hetsar upp sig över det här, säger en pappa vars dotter var på festen.

Polisen tar nollningarstort allvar och man gjorde tillslag vid två andra nollningsfester i stan samma helg.

– För många är det första gången de dricker alkohol och vi har haft stora problem med spritförgiftningar inne i stan. Ofta utsätts man för uppgifter av sexuell karaktär i kombination med alkohol, säger Erik Forssell.

På Lidingö har det inte rapporterats om några kränkningar och enligt polisen, som återvände till festen vid 23-tiden, var berusningsgraden under kontroll och ingen misstänks för något brott.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.