ANNONS

Nordea flyttar bort från Tensta

I November rökskadades Nordeas lokaler vid brandattentatet mot medborgarkontoret. Det stängda kontoret kommer aldrig att öppnas igen.
ANNONS

Bara på några år har Tensta förlorat flera viktiga serviceinrättningar. Skatteverkets och Försäkringskassans kontor har flyttat till Kista.

Nu flyttar även Nordea sitt servicekontor från Tensta till Kista. Kontoret har varit stängt sedan brandattentatet mot medborgarhuset.

– Det är en olycklig utveckling i Tensta och Rinkeby, särskilt eftersom kontanthanteringen fortfarande används där i stor utsträckning. Vi har varit i kontakt med bankerna och framfört våra synpunkter, säger Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd.

Nordeas Tenstakontor besöks av cirka 200 kunder per dag. I Kista har man omkring 300 besökare per dag.

Är inte det en indikation på att kontoret behövs i Tensta?

– Vi har sett en nedåtgående trend, färre efterfrågar kontanthantering i samband med att fler använder internet och telefonbank. Därav slår vi samman Tensta, Sollentuna och Kistas servicekontor i Kista, som öppnar 12 mars. Vi kan även se att den minskande trenden finns i Sollentuna och Kista, säger Jack Assalum, kontorschef för ­Nordea i Spånga och Tensta.

Sommaren 2010 stängde Nordea sitt kontor i Rinkeby efter vandalisering. Även då flyttade man till Kista.

Joakim Larsson berättar att Stockholms stad har försökt underlätta för bankerna genom att som till exempel i Tensta ha lokalerna nära medborgarvärdar som kan hjälpa till om det blir långa köer.

– Det vi kan göra är att fortsätta att föra dialog med bankerna och visa vilka kommande satsningar vi har i stadsdelarna, som butiksstråk i Rinkeby och bostäder i Tensta och då behövs bankerna.

ANNONS
Fakta

Detta har hänt

Natten till den 3 november parkerades en bil utan­för medborgarkontoret på Tenstagången.

En man klev ur bilen, stänkte bensin på medborgarkontorets fasad och tände på. Snart stod huset och bilen i lågor.

Branden är rubricerad som mordbrand, men ingen är gripen.

Källa: Polisen