ANNONS

Nordea-kuppen: Tog sig in i valvet obemärkt

misstänkt rån
Det var på Nordea i Vällingby centrum som den misstänkta stölden skedde.
Fortfarande är ingen gripen efter stölden mot Nordea i Vällingby centrum under fredagen. Nu kommer ny information om de misstänkta gärningsmännens fräcka kupp.
ANNONS

Under fredagen ägde en stor polisinsats rum i Vällingby centrum. Ett överfallslarm gick på Nordea banken klockan 11.26. och delar av centrum spärrade av.

Det som såg ut att först vara ett bankrån visar sig nu vara en stöldkupp.

Ett okänt antal gärningsmän ska enligt polisen tagit sig in i källaren där ett valv med bankfack finns. Alltså där bland annat privatpersoner kan förvara värdepapper och andra ägodelar.

Och det utan att personalen märkt något.

– De sa ha hört ljud från källaren, och då larmat, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson hos polisen.

Oklart vad som stals

De misstänkta gärningsmännen ska hunnit bryta upp ett okänt antal bankfack för att sedan lika obemärkt som de kom, försvunnit ur banken.

– Troligtvis har de försvunnit ut genom någon bakutgång, säger Sven-Erik Olsson.

ANNONS

Polisen kan inte berätta vad eller om något stals från bankfacken, men brottsrubriceringen har ändrats från rån till grov stöld.

vällingby centrum

Vällingby centrum.

Enligt Nordea ska inget hot funnits med i bilden och personalen och bankens kunder ska alla varit oskadda.

Andra stölden mot samma bank

Enligt uppgifter till Mitt i, är det här den andra kuppen på kort tid mot samma bank. Även i oktober ska flera bankfack påträffats uppbrutna.

Något som bekräftas av lokalpolisen i Vällingby.

– Den händelsen är under utredning och vi kan inte säga annat än att det rör som om ett stort värde som ska ha försvunnit, säger Lisa Birge, utredningschef i Vällingby.

 

Fakta

Det gäller för bankfack:

Vad får förvaras?

I bankfacket får inte förvaras föremål som kan orsaka skada på person eller egendom, eller andra olägenheter, t.ex. sprängmedel, ammunition eller andra explosiva ämnen, vapen, brandfarliga eller frätande produkter eller föremål som avger magnetisk eller radioaktiv strålning.

I bankfacket får inte heller förvaras egendom som åtkommits genom brottslig gärning eller vars innehav utgör brott.

Det är heller inte tillåtet att förvara kontanter i bankfacket. Med ”kontanter” avses i dessa allmänna villkor mynt och sedlar, i såväl svensk som utländsk valuta, vilka är giltiga betalningsmedel.

Innehavaren är ensam ansvarig för den skada som orsakas honom/henne själv, banken och/eller annan av otillåtet förvarade föremål.

Bankens ansvar

Om egendom som förvaras i ett bankfack skadas eller förkommer på grund av brand, vatten, gas eller stöld förövad genom inbrott i bankfacket, svarar banken för skadan, såvida den inte visar att den har vidtagit alla rimliga åtgärder för att förhindra förlusten eller skadan.

För att banken ska ersätta förlust av eller skada på egendom förvarad i bankfacket ska innehavaren emellertid alltid kunna göra sannolikt att egendomen har förvarats i bankfacket samt styrka egendomens värde.

Banken ansvarar inte för indirekt skada, såvida inte skadan orsakats av bankens grova vårdslöshet. Banken ersätter inte i något fall förlust av eller skada på egendom förvarad i bankfacket till den del förlusten eller skadan överstiger tio gånger det vid tidpunkten för förlusten/skadan gällande prisbasbeloppet enligt 2 kap. Socialförsäkringsbalken.

Källa: Swedbank
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.