Blandade reaktioner på domen: ”Alla förlorat”

5 juli lade sophämtarna på Reno Norden ner arbetet på Reno Norden.
5 juli lade sophämtarna på Reno Norden ner arbetet på Reno Norden.
Arbetsdomstolens dom – som fastslår att sophämtarna förra sommaren utförde en olaglig strejk – var väntad från båda sidor av tvisten.
– Jag tror de flesta hade en misstanke om att det kunde bli såhär, säger Joakim Guttman, kontaktperson på Transportarbetareförbundet som företrätt sophämtarna.

Arbetsdomstolen går nästan helt på Reno Nordens linje när man konstaterar att sophämtarna utförde en olaglig stridsåtgärd på företaget förra sommaren. De tidigare anställda sophämtarna tvingas nu betala skadestånd till Reno Norden på mellan 2 500 och 3 500 kronor.

– Det var en väntad dom. Nu sätter vi punkt för ett tråkigt kapitel. Det finns inga vinnare utan bara förlorare i det här, säger Reno Nordens Sverigechef Peter Ekholm.

Mattias Dahl, vd på Biltrafikens arbetsgivareförbund, är inne på samma linje.

– Vi tycker att det är glädjande att domstolen går på vår linje. Sedan är det aldrig något bra att vara i Arbetsdomstolen. Men här uppstod en extremt allvarlig situation som krävde detta, säger han.

Skadade Reno Norden

Konflikten förra sommaren orsakade sopkaos i Stockholm och för Reno Norden innebar det både dålig publicitet och många reklamationer.

– Det är klart att vi tagit skada. Vi har ett uppdrag som är att se till att sophämtningen fungerar på ett tillfredställande sätt i Stockholm och det har varit en utmaning när vi var tvungna att ersätta 50-60 personen på en gång, säger Peter Ekholm.

Med lite distans till det som hände, kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Nej, det hade vi inte kunnat göra, säger Peter Ekholm.

Ser ljuspunkter – trots förlusten

På andra sidan tvisten står transportfacket och de 49 sophämtarna.

– De flesta hade nog misstänkt att det kunde bli såhär, säger Joakim Guttman, kontaktperson på Transportarbetareföbundet.

Är det en stor besvikelse?

– Nej, vi anser ju fortfarande att Reno Norden gjort fel. Men det är en skillnad på att ha rätt och att få rätt. Sen finns det ju i alla fall en och annan ljuspunkt med domen. En del av sophämtarna får ju skadeståndskravet sänkt till hälften.

Joakim Guttman har på onsdagseftermiddagen inte hunnit ta kontakt med någon av sophämtarna men är övertygad om att samtliga följt det hela noga.

– Det som i slutändan går att konstatera är att alla är förlorare i det här. Sophämtarna förlorade jobbet och företaget förlorade mycket kompetent personal, säger han.