Nordsydlinjens tidtabell klar – angör Runmarö

Nordsydlinjen lockade 14 400 resenärer i sommar.
Nordsydlinjen har gjort succé. Nu är den permanent och kör mellan juni och augusti.
Nordsydlinjen stannar vid 26 bryggor från Nynäshamn i söder till Arholma i norr. Nu är tidtabellen klar för sommarens resenärer.
– Det blir lättare att planera sommaren för såväl skärgårdsföretagare, skärgårdsinvånare som besökare, säger Gustav Hemming (C).

Två fartyg kommer att trafikera linjen, ett fartyg börjar från Nynäshamn i söder och ett från Arholma i norr. Båtarna möts i Sandhamn. Det står klart när den nya tidtabellen för sommaren 2018 presenterades, även om grunden för årets trafik är det upplägg som linjen hade 2017. 

Linjen infördes på försök sommaren 2015 och blev genast en stor succé. Antalet passagerare, 13 000 stycken, var över förväntan och vissa turer tvingades rederiet kalla in förstärkning av båttaxi för att alla resenärer skulle komma med.

Men glädjen var kort. 2016 såldes drygt 3 500 färre sålda biljetter jämfört med året innan. För att öka antalet resenärer klubbades en ändring av sträckan igenom i november 2016 och 2017 beslutades att göra linjen permanent under sommarmånaderna.

–  Nordsydlinjen är något jag och Centerpartiet drivit på för under många år. Jag är självklart otroligt glad över att kunna presentera den första tidtabellen sedan linjen blivit permanent.

– Framförallt eftersom det innebär att det blir lättare att planera sommaren för såväl skärgårdsföretagare, skärgårdsinvånare som besökare, säger skärgårdslandstingsråd Gustav Hemming (C).

Ankommer Söderby på Runmarö

Ett par nya bryggor har tillkommit jämfört med 2017 års trafik. Linjen kommer i år att stanna vid Söderby på Runmarö samt att linjen även kommer att trafikera Stavsnäs. 

Fakta

Angör 26 bryggor

  • Hela linjen tar cirka 11 timmar att åka.
  • Totalt trafikeras 26 bryggor från norr till söder i hela skärgården.
  • Fartyget Sunnan kommer att trafikera från norr och fartyget Octava kommer att trafikera från söder.
  • Linjen kommer att trafikera mellan den 25 juni och 19 augusti.
  • Nya bryggor för i år är Söderby på Runmarö och Stavsnäs på fastlandet.