Norén byter rocken mot musikal

Viktor Norén debuterar som musikalartist i ”American Idiot” på lördag. Musikalen handlar om att musiken är en flykt från utanförskap, något han själv upplevde i Borlänge.
Viktor Norén debuterar som musikalartist i ”American Idiot” på lördag. Musikalen handlar om att musiken är en flykt från utanförskap, något han själv upplevde i Borlänge.
Viktor trivs i Vasastan som han tycker påminner om en småstad.
Viktor trivs i Vasastan som han tycker påminner om en småstad.
Från rockmusikalen ”American Idiot” som bygger på Green Days musik.
Från rockmusikalen ”American Idiot” som bygger på Green Days musik.
Viktor Norén var bästa vän med Kristian Gidlund.
Viktor Norén var bästa vän med Kristian Gidlund.
Musikern Viktor Norén var bästa vän med trummisen och författaren Kristian Gidlund som gick bort i cancer 2013. ”Jag känner ofta hans närvaro.”

På lördag musikaldebuterar han i ”American- Idiot”.

Viktor Norén har huvudrollen i rockmusikalen ”American Idiot”, som har premiär på Cirkus den 20 februari. Det tog sångaren och låtskrivaren fem sekunder att tacka ja till att spela Johnny.

– Jag kände att jag redan var Johnny.

”American Idiot” bygger på punkbandet Green Days musik. När Borlängebandet Sugarplum Fairy flyttade till Stockholm och fick sitt första skivkontrakt 2004, lyssnade de mycket på Green Day.

– ”American Idiot” handlar om ett utanförskap och att musiken är en flykt från det. Just det som vi hade upplevt i Borlänge. Vi valde att gå ned i replokalen i stället för att gå ned på stan. Det var där vi spenderade våra tonår.

Bandet använde musiken som en språngbräda för att ta sig ifrån Borlänge, där det var hög kriminalitet och mycket knark på 1990-talet. Ur det föddes Sugarplum Fairy och Mando Diao som en motreaktion. De ville göra något- mer med sina liv.

I bandet fanns även Viktors bästa vän, trummisen och journalisten Kristian Gidlund. I bloggen ”I kroppen min” skrev Kristian om sin magsäckscancer, som tog hans liv den 17 september 2013. Fyra dagar innan hans 30-årsdag.

– Sjukt nog är hans närvaro mycket starkare för mig nu, än när han faktiskt fanns. Nu träffar jag inte Krille fysiskt mer, men sedan han gick bort drömmer jag om honom otroligt ofta.

Viktor drömmer aldrig om någon annan kompis. Till skillnad från de andra drömmarna, som ofta är surrealistiska-, är drömmarna om Kristian vardagliga.

– De känns som ett naturligt möte. Det är skönt, som ett sätt att hålla kontakt.

Viktor kan också uppleva Kristians- närvaro. Han beskriver det som en elektricitet i kroppen. Ungefär som när man får en rysning av en stark scen i en film.

– Jag kan vakna mitt i drömmarna och känna elektriciteten. Det känns som att Krille är här. En känsla av tröst. Som att han lägger sin hand över mig och säger ”Det är lugnt”.

Innan Kristian dog sa han åt Viktor att inte vara orolig för honom.

Viktor pratar gärna om vännen, efter-som han vet att Kristians rädsla var att falla i glömska.

Sista mötet, en vecka innan han dog, är för privat att prata om, tycker Viktor.

– Då mådde han inte bra.

Viktor och Kristian Gidlund lärde känna varandra som tolv- och fjortonåringar, då de bildade Sugarplum Fairy på sommarlovet, tillsammans med Viktors bror Carl. Två och ett halvt år innan Kristian gick bort fick han sin cancerdiagnos. Det gjorde bandet mellan dem ännu starkare.

– Vi pratade nästan aldrig om hans sjukdom, utan om vad vi känner för varandra. ”Gud vad mycket jag tycker om dig”. Det var mycket så. Både han och jag visste att han inte skulle finnas kvar.

Kristian ligger begravd i Kvarn-s-veden norr om Borlänge, 50 meter från huset där han växte upp och 150 meter från Viktors barndomshem.

Att Kristian inte längre finns har Viktor fortfarande svårt att ta in.

– Den tanken kommer inte till mig så ofta. Den är jävligt jobbig. Det är som att tanken studsar ur hjärnan.

Av Kristian har han lärt sig att vara- tacksam för det han har och den tid som är. I somras gifte sig Viktor med Johanna-, som jobbar på ett skivbolag. Paret och deras tvååriga dotter bor nära- Odengatan med gångavstånd till allt. Runt hörnet ligger Viktors studio.

Han tycker att Stockholm känns som en småstad.

– Det känns som att jag bor i ett mindre kvarter nu än i Borlänge. Det är en väldigt mysig känsla.

Fakta

Musiker och poddare

Namn: Viktor Norén.

Ålder: 30 år.

Familj: Gift med Johanna, 2-årig dotter.

Bor: Lägenhet nära Odengatan.

Aktuell: Musikalen ”American Idiot” har premiär på Cirkus 20 februari. Precis­ släppt låten ”Higher Love” med sin producent- och låtskrivar­duo State of Sound, där Joakim Andrén också ingår. Brodern Gustaf­ Norén från Mando Diao är gästartist. Rockbandet Viktor­ & The Blood. Viktor och Faraos podcast varje måndag.

Modellkarriären: ”Det var aldrig något jag sökte mig till. Jag sa ja om de frågade.”