Min lokala hjälte

Norra Botkyrka visas ur olika perspektiv

Gabriela Villagrán Backman säger att hennes bilder kontrasterar ortens tuffa och mjuka sidor.
Gabriela Villagrán Backman säger att hennes bilder kontrasterar ortens tuffa och mjuka sidor.
Ett av studentprojekten visade enkla sätt för balkongodling.
Ett av studentprojekten visade enkla sätt för balkongodling.
Norra Botkyrka är aktuellt i utställningar i både Botkyrka och Stockholm. Besökarna kan bland annat se foton och tv-inslag ända från 70-talet.

Nästa vecka öppnar utställningen med det långa namnet ”Bo. Nu. Då: Bostadsfrågor och svar under 99 år” på Arkitektur- och designcentrum (ArkDes). Utställningen tar ett grepp om Sveriges bostadskriser ända sedan 1917 men ser även framåt och samlar de senaste försöken till lösningar på vår tids bostadskris.

Även på 60-talet var bostadsbristen stor. En miljon bostäder skulle byggas på tio år och i norra Botkyka växte dagens Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg upp i början av 70-talet. På en del av utställningen på ArkDes finns norra Botkyrka med. Studenter från KTH Arkitekturskolan har jobbat i området i tre år och nu presenteras en del av deras projekt. Utöver det får besökarna se bland annat fotografier och planritningar samt ta del av intervjuer med boende och aktörer i området i dag. Reportage ur Sveriges Televisions arkiv visas också.

– Det kommer att vara inslag från området ända från 70-talet, säger Tor Lindstrand, lektor på KTH Arkitekturskolan.

Till Botkyrka konsthall kan publiken bege sig redan nu. Här arrangerar Orten i Fokus i samarbete med konsthallen utställningen ”Din” som bland annat visar konst av personer från norra Botkyrka. På en del av utställningen ställer Fittjabon Gabriela Villagrán Backman ut fotoserien ”Längs röda linjen: Fittja”.

– En del bilder visar hur vackert det kan vara här. Men å andra sidan har jag jobbat mycket med kontraster som ställer det vackra mot det fula, säger hon.