Norra länken kan få trängselskatt igen

I september försvann trängselskatten i Norra länken. Nu kan den återinföras och samtidigt kan det kosta att köra på flera innerstadsbroar, rapporterar SVT.

Det är för att dra in fem miljarder kronor mer till staten och för att få fler att välja kollektivtrafik som trängselskatten kan breddas och höjas.

Enligt SVT Nyheter Stockholm kom detta fram under första mötet i den så kallades Sverigeförhandlingen där kommuner och landsting kommer överens med staten om vilka satsningar på väg- och kollektivtrafik som ska göras.

Förändringarna skulle innebära att det blir trängselskatt i de östra delarna av Norra och Södra länken i framtiden. I Norra länken försvann trängselskatten så sent som i september.

Dessutom kan extra betalstationer placeras ut på innerstadsbroarna Västerbron, Centralbron och även vid Slussen i framtiden.

Sedan årsskiftet kostar det 35 kronor att åka in i innerstan under högtrafik. I framtiden kan det kosta 20 kronor ytterligare för att köra i Norra och Södra länken och det skulle även kosta 20 kronor att passera innerstadsbroarna.

– De här nivåerna gäller i högtrafik. Andra tider på dygnet kostar det mindre. Det här är en styrande skatt utöver de andra kostnaderna man har för att använda bil, säger Peter Huledal, som är chef för långsiktigt planering vid trafikverket region Stockholm, till SVT.