ANNONS

(rubrik saknas)

Leif GW Persson, Jonas Gardell och Horace Engdahl. Alla har de gått på Norra Real, stans äldsta gymnasium, som blir 125 i år.
ANNONS

Ska man vara noga stämmer det där inte riktigt. Det är byggnaden som fyller jämnt men själva skolan grundades redan 1876. Så Norra realarnas förening, där Thomas Eckered är ordförande, skulle kunna fira 140 nästa år.

Han gick på skolan i skarven mellan 50- och 60-tal och hade nära dit eftersom han bodde vid det gamla kvinnofängelset som låg där KTH:s arkitektskola ligger i dag. Det var bara att snedda över Jarlaplan, som då var busstorg, så var han framme.

– Upptagningsområdet var Vasastan och Engelbrekts församling. De som kom från andra sidan Östermalm gick på Östra Real och de som läste latin gick på Norra Latin.

Då var gymnasieskolorna få i länet.

– Länge fanns det inga läroverk utanför stan. Bodde man i Vallentuna var kommunikationerna så usla att eleverna bodde inackorderade i stan.

Och flickorna gick på Sveaplan. Så för att komma i kontakt med varandra hade Norra Reals anrika kulturförening Saga och motsvarigheten på Sveaplan, föreningen Holmia, regelbundna träffar. Dessutom anordnades skoldanser och orkestertävlingar.

Men den mesta tiden ägnades trots allt åt studier. Norra Real var ett läroverk där lärarna var välmeriterade och det var ganska svårt att komma in.

– Många akademiska storheter som var lärare, säger Thomas Eckered. Skolan hade ett väldigt bra rykte och nästan alla elever var duktiga och jobbade hårt.

Än i dag är nivån hög i lärarkollegiet.

ANNONS

– Flera är disputerade, säger rektorn för skolans humanister och samhällsvetare Maria Sellberg. Några har de nya karriärlärartjänsterna. Vi har ett fantastiskt kollegium. Det är inte så ofta lärare slutar hos oss. De jobbar till pensionen och ofta till 67.

Liksom många av sina läroverkskamrater gick Thomas Eckered vidare till KTH, där han blev flygingenjör. Han gjorde sedan karriär på industridepartementet, svenska OECD-delegationen i Paris och Kärnkraftsinspektionen.

Det är han inte ensam om. Listan på kända och framstående gamla elever är lång. Nobelpristagaren Gunnar Myrdal, spionen Stig Wennerström och poeten Ann Jäderlund är bara några av dem. Andra blev höga militärer, diplomater och jurister.

Eftersom undertecknad själv varit gammal elev kan jag intyga att många av oss inte alls var så ambitiösa. Det hände att vi skolkade, inte sällan för att hänga i rökdimmorna på café Cupido mittemot.

– Det var strängare på min tid, säger Thomas Eckered. Att röka var nästan skäl för relegering eller nedsatt uppförandebetyg till C. De kunde bli nedsatt betyg vid försening till morgonbönen. Vaktmästaren låste dörren fem i åtta. Morgonbönen började åtta. Den pågick till kvart över åtta och då släppte han in dem som varit sena.

Fakta

Norra Real

1876 grundades Stockholms realläroverk med bara 44 elever, alla pojkar. Det låg i Södra stadshuset, där Stadsmuseet ligger i dag. 1890 flyttade skolan till det då nybyggda huset vid Roslagsgatan 1.

Inte förrän 1961 släpptes flickor in.

På 80-talet hotades skolan av nedläggning men ett intensivt opinionsarbete från tidigare elever övertygade politikerna om att låta bli.

I dag går ungefär 1000 elever på Norra Real.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.