Norra stationsgatan blir gata med attityd

Nästan 1 500 lägenheter, flera restauranger och caféer.

Norra stations- gatan görs om när nya Hagastaden växer fram.

– Gatan ska få en helt annan attityd, säger arkitekten ­Sören Eriksson.

Under utvecklingen av den nya stadsdelen Hagastaden ska nio lägenhetshus byggas på den norra sidan av Norra stationsgatan, där det i dag finns ingenting. Fyra fastighetsägare har än så länge slutit avtal om att få bygga husen, och enda kravet från Stockholm stad är att bottenplan i varje fastighet ska vara öppen för butiker, restauranger och caféer.

– Norra stationsgatan är ganska tråkig i dag. Men i och med byggandet blir det ett helt nytt område med många butiker och restauranger. Det kommer att bli levande, säger Sören Eriksson, arkitekt på Brunnberg och Forshed, som har varit med och skissat fram hur Norra stationsgatan ska se ut.

Förutom att den norra sidan av gatan förändras, är även tanken att den södra ska hänga med i samma takt. I dag är den delen av gatan mest kontor, men ansvariga fastighetsägare har gått samman för att möjligöra en förändring.

– Kontorsbyggnaderna har innegårdar som vi vill fylla med restauranger, butiker och gallerier. Det finns exempel på att man har gjort så i Berlin, och vi tror även att det kommer att vara möjligt här, säger Svante Thorell, samordningsansvarig i Hagastaden.

De två första lägenhetshusen ska börja byggas i maj. Husen kommer att innehålla cirka 350 lägenheter, varav 86 blir hyresrätter och resten bostadsrätter. Totalt ska nästan 1 500 lägenheter byggas längs hela Norra stationsgatan – och de flesta är bostadsrätter.

– Men antalet hyresrätter kommer förmodligen att öka beroende på de markanvisningarna som ska göras de kommande åren, säger Andreas Liljefors, projektkommunikatör för Hagastaden på Stockholm stad.

Gatan ska slutligen utmärkas med två lägenhetshus i form av två torn, belägna vid Torsplan. Planen är att byggandet av tornen även ska påbörjas i år.

– De första lägenheterna på gatan kommer att vara klar för inflyttning år 2017, säger Andreas Liljefors.

Fakta

Så ska gatan bli levande

Nio bostadshus byggs längs den norra sidan av gatan. Totalt nästan 1 500 lägenheter, varav de flesta bostadsrätter.

På bottenvåningarna blir det restauranger, butiker eller caféer.

Innegårdarna vid kontorsbyggnaderna på den södra sidan får ännu fler kommersiella verksamheter, däribland gallerier och restauranger.

Två stora torn byggs vid Torsplan, med plats för över 300 lägenheter.

Källa: Stockholm Stad