ANNONS

Norra tornen får grönt ljus

Norra tornen bryter inte mot detaljplanen – och får alltså byggas. Det menar länsstyrelsen i ett helt nytt beslut.

Eventuella säkerhetsproblem för Bromma flygplats spelar ingen roll, enligt länsstyrelsen.
ANNONS

De omstridda Norra tornen, som tidigare kallades för Tors torn, får byggas. Det har länsstyrelsen nu beslutat. Tornen planeras vid Torsplan i Vasastan och det högsta är tänkt att bli 120 meter över marken, alltså Stockholms högsta bostadshus.

Det första av de två tornen fick bygglov av Stockholms stad i juni. Ett beslut som snabbt överklagades av Luftfartsverket.

Luftfartsverket anser att tornet skulle störa radartrafiken till Bromma flygplats och enligt överklagandet kan flygplan, när tornet är byggt, kunna visas på fel banor i flygplatsens radarsystem.

Men eventuella risker i anknytning till flygplatsen spelar ingen roll, enligt länsstyrelsen. Eftersom detaljplanen för området tillåter höjden på tornen kan man inte enligt lagen stoppa ett bygglov på platsen, menar myndigheten.

Luftfartsverket har, enligt sin presstalesman Per Fröberg, inte tagit del av länsstyrelsens beslut ännu och har därför inte heller bestämt sig för om de tänker överklaga beslutet.

Hur det går med flygtrafiken till Bromma flygplats när tornen har byggts är också oklart.

– Då konsekvenserna av bygget inte är överskådliga och inte heller möjligheten att i förebyggande syfte åtgärda och kompensera vare sig med förändrade operativa rutiner eller förstärkta radaranläggningar och andra tillämpningar har LFV valt att överklaga beslutet. Att kunna överklaga ett beslut hör till processens gång och den möjligheten utnyttjar LFV, skrev Luftfartsverket i ett mejl till Mitt i, i slutet av september.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.