Få norrkommuner hyr privatbostäder åt nyanlända

Få kommuner i norra länet hyr bostäder av privatpersoner.
Få kommuner i norra länet hyr bostäder av privatpersoner.
Få kommuner i norra länet hyr bostäder av privatpersoner för att ge bostäder åt nyanlända. Det skiljer sig från södra länet, enligt en undersökning av DN. I Upplands Väsby har behovet inte funnits och i Järfälla har flera privatpersoner begärt ockerpriser för att hyra ut.

Flera kommuner norr om Stockholm hyr inte privata bostäder åt nyanlända, det visar en undersökning DN gjort. Det skiljer sig från kommunerna i södra länet där alla förutom Botkyrka hyr bostäder av privatpersoner.

– Vi tycker att alla tillskott av boenden är jättebra, men vi har haft möjligheten att använda Väsbyhems evakueringslägenheter. De har räckt ganska bra, säger Barbro Johansson, socialchef i Upplands-Väsby, en kommun som inte hyr boende av privatpersoner.

Hon säger att kommunen tagit emot 129 personer i år som fått asyl och ordnat bostad åt dessa. Under hela 2016 kommer Upplands Väsby ta emot 138 nyanlända men Barbro Johansson säger att det inte varit aktuellt att fråga privatpersoner om hjälp hittills.

– Nästa år ska vi ta emot 179 personer och vi kan behöva titta över andra möjligheter då.  Vi har anställt en samordnare som ska titta på just boendefrågan för nyanlända, vilka alternativ som finns att tillgå.

I Järfälla kommun har man valt att inte fråga privatpersoner längre, efter att flera personer krävt ockerhyror.

– En person som kontaktade mig ville hyra ut en etta för 15 000 kronor. Järfälla är inte på något sätt en unik kommun här. Jag kan se en ganska tydlig linje hos kollegor som jag har varit i kontakt med, säger Alexander Rajsic, chef för integration och mottagande i Järfälla kommun till DN.

I Sollentuna har det kommunala bolaget Sollentunahem fått i uppdrag att starta en organisation där privatpersoner kan förmedla lägenheter till nyanlända. På bolagets hemsida kan man göra en intresseanmälan, men några detaljer för hur förmedlingen ska gå till är ännu inte klart skriver dem på sin hemsida.

Fakta

Kommuner i norra länet som hyr privata boenden

Kommuner i norra länet där kommunerna hyr boenden av privatpersoner:

Vallentuna

Sollentuna

Danderyd

Sundbyberg

Kommuner där kommunerna inte hyr boenden av privatpersoner:

Upplands Väsby

Järfälla

Upplands Bro

Österåker

Solna

Kommuner som planerar att börja:

Täby

Vaxholm