ANNONS

Norrmän, här är er guide inför grannfejden på Friends

Inför Sverige-Norge
Sverige och Norge möts i EM-kvalet på Friends arena.
Det blir publikfest i Solna i kväll när Sverige och Norge möts. Mitt i:s matchguide ger dig – eller i alla fall norrmän – full koll på läget inför EM-kvalifiseringskampen.
ANNONS

Intresset

Mycket folk väntas och det blir en något större publikfest än vad ni är vana vid på nationalarenan i Oslo. Hittills har knappt 35 000 biljetter sålts och över 40 000 personer väntas till Friends arena på söndag kväll. Ullevåls kapacitet: 28 000.

1 700 biljetter har sålts till den norska klacksektionen och till plaster på långsida har 500 biljetter sålts till norska supportrar. Och besökare från Norge med biljett på andra delar av arenan kan andas ut: Det är även där fritt fram för den som vill bära bortalagets färger, meddelar Christoffer Lund, projektledare för publikrekrytering och supporterklubb på SvFF.

– Ja, absolut, alla är välkomna, säger han och passar även på att tipsa besökare att vara ute i god tid före matchen.

Svenska fans under norsk flagg

Passa på att vinka till den grupp svenskar som åker genom stan till matchen – under norsk flagg. Timmen innan avspark åker runt 150 svenska supportrar från Kungsträdgården till Friends arena i två olika bussar, en målad i svenska färger och en i norska.

– Båda bussarna är fullbokade med svenskar, vi får väl se om det är någon som kommer att tveka att kliva ombord när de ser bussens färger, säger Johnny Svensson hos arrangören Partybyssar AB.

Partybuss, Johnny Svensson, Norge

I samband med olika evenemang hyr Johnny Svensson ut russebussar, den norska motsvarigheten till studentflak. Den här gången kliver svenska fotbollsfans ombord. Foto: Privat

Norrman i Solna

Derby, AIK

I derbyvinsten mot Djurgården fick Tarik Elyounoussi fira ihop med Sebastian Larsson. Nu ställs spelarna mot varandra.

ANNONS

Anfallaren Tarik Elyounoussi med över 50 landskamper har ni järnkoll på. På Friends är det i AIK:s färger han normalt lirar, och inte sällan blir han serverad läckra målpassningar av mittfältsgeneralen Sebastian Larsson – den här kvällen i blågult.

Vänortsfans

Med extra värme välkomnar vi såklart till eventuella supportrar från Solnas norska vänort Ski, tre mil söder om Oslo. Ski har runt 30 000 invånare och är sedan 1950-talet en av Solna stads fyra vänorter.

I potten

Precis som Sverige slåss Norge om att ta sig till EM-sluspelet nästa sommar.

Sverige och Norges tre senaste möten har slutat oavgjort – senaste mötet var i EM-kvalmatchen i Oslo i våras som slutade 3–3.

Norge har bara vunnit 24 av ländernas totalt 108 möten.

Häng inför matchen

Vill du ladda ihop med andra norska fans inför matchen? I anslutning till The Winery Hotel i Solna ordnas timmarna innan avspark en förfest med ett stort gäng norska fans på plats.

Ta dig till matchen

Oslo har med 101 T-banestationer en mer station än Stockholm. Men här är det fler linjer som gäller, fem jämfört med sju, att hålla kolla på. Till matchen är det blå linje 11 du ska hoppa på. Kliv av vid Solna centrum eller Näckrosen, cirka 10 minuter från T-Centralen. Från Näckrosen tar det ungefär en kvart att gå till arenan och från Solna centrum runt 20 minuter.

Pendeltåg, som Norge har det största nätet i Norden för, kan ni också välja till matchen. Ta pendeltåg 36 eller 38 och kliv av vid Solna station.

Avspark

Klockan 20.45. Samtliga entréer öppnar klockan 19.15.

För dig som inte kan ta dig till Friends sänder TV4 och C More matchen, samt norska TV2.

Fakta

Snabb parlör för matchbesöket i Stockholm

Mååål: Mååål. Lättöversatt ord som lagets spiss (anfallare) ska göra. Tveksamt om du behöver använda ordet under Sverigevistelsen.

Søndagsåpen: Här har de flesta butiker söndagsöppet, perfekt innan matchen!

Salg: Nej, det är inte rea överallt i Stockholm, bara billigare. Tänk att slippa betala 300 kronor för en pizza eller en öl!

Kvikklunsj: Kan vara knepigt att få tag i chokladbiten i Stockholm. OBS! översättningen Snabblunch betyder inte en smörgås med sylt.

Russebuss: Nattbuss 893, mindre fest, men samma berusningsgrad.

Lillebror: Samma som på norska helt enkelt, Lillebror.