Nu kan Norrorts gravida göra ultraljud i Täby

Gisela Bergström, Ultraljudsbarnmorskorna i Täby
Gisela Bergström, VD, Ultraljudsbarnmorskorna som öppnat på Täby sjukhus.
I går öppnade Ultraljudsbarnmorskorna i Täby. Därmed får gravida i Stockholms norrkommuner fler valmöjligheter. Sedan tidigare finns ultraljudsmottagningar i bland annat Solna och Sollentuna.

Ultraljudsbarnmorskorna tillhör vårdföretaget Capio och är en av Stockholms läns landsting auktoriserade ultraljudsmottagningar och finns sedan tidigare i Stockholms innerstad. Den 18 februari slog de upp dörrarna till sin filial på Täby sjukhus.

Vi förespråkar ju inte att man ska göra ultraljud stup i kvarten för det blir man inte lugnare av

Gisela Bergström, VD och barnmorska, Ultraljudsbarnmorskorna

– Vi har ju sett under längre tid att norra sidan kommer till oss. Norr har varit en vit fläck på ultraljudskartan. Så vi tänkte att gravida i Vallentuna, Vaxholm, Åkersberga, Danderyd och Täby inte ska behöva åka in till stan. Det är ju inte miljömässig, säger Gisela Bergström, VD och barnmorska.

Frivilligt att göra rutinkoll

Gravida i Stockholms län har kan välja mellan tolv auktoriserade ultraljudsmottagningar, men det informerar inte alla mödravårdscentraler om. Förutom i Stockholm finns mottagningar i Solna och Sollentuna.

Att göra ultraljud är frivilligt och de flesta kvinnor väljer att göra det rutinultraljud, som numer erbjuds i vecka 19. Extra ultraljud görs till exempel vid KUB-test, om barnet växer dåligt, eller när graviditeten går över tiden.

Gisela Bergström säger att idag gör fler kvinnor extra ultraljud, vilket hon avråder från.

– Varför gör det det tror du? Jag vet inte men vi upplever att folk är mer oroliga. Vi som sysslar med ultraljud förespråkar ju inte att man ska göra ultraljud stup i kvarten för det blir man inte lugnare av. Det ska finnas en medicinsk anledning.