ANNONS

Totalstopp på Norrortsleden efter elfel i tre tunnlar samtidigt

Bilköer på Arningeleden och vid Löttingetunneln.
kö, bil, trafik, vallentuna,
Arkivbild: I rusningstrafik blir störningar på väg 265 och anslutande vägar kännbara för bilpendlare.
Trafikverket undersöker hur elen till tre tunnlar på Norrortsleden kunde slås ut samtidigt, uppger pressinformatör Bengt Olsson.
Följden blev totalstopp på onsdagsmorgonen när myndigheten av säkerhetsskäl beslutade att stänga alla tre tunnlarna för trafik.
ANNONS

Det var vid klockan 22 som Norrortsleden stängdes av för ett planerat tunnelarbete under natten. Men något verkar ha gått fel och tekniken i flera tunnlar kunde inte startas igen på onsdagsmorgonen lagom till trafikrusningen.

– De här tunnlarna är ganska komplexa. Kommer inte elen fram så måste vi stänga tunneln ur rent säkerhetsperspektiv. Det har med ljus, fläktar och säkerhetsanordningar att göra, förklarar Bengt Olsson på Trafikverkets presstjänst.

Köer när trafiken leddes om

Trafiken på väg 265 leddes under onsdagsmorgonen om. Det var mycket begränsad framkomlighet från Trafikplats Tunberget till Trafikplats Hagbylund i båda riktningarna, enligt Trafikverket.

En Mitt i läsare som fastnade i köer blev rejält försenade till jobbet och kategoriserade läget som ”kaos”.

– Det finns alternativvägar där, men de här tunnlarna underlättar. Vi har försökt hjälpa till att styra om så att man kan ta andra vägar dit man ska, säger Bengt Olsson.

Trafikverket startar utredning

Löttingetunneln och Häggvikstunneln öppnades för trafik först och strax före kl.10 på onsdagen kunde trafiken släppas på även genom Törnskogstunneln.

Trafikverket ska nu utreda hur strömförsörjningen till alla tre vägtunnlarna kunde slås ut, uppger Bengt Olsson.

– Jag har inte fått svar från utredarna. Teknikerna är på plats och måste sammanställa vad de hittar.

ANNONS