Norrskidan – tävlingen för alla

Konstsnöspår
Alla får åka, man behöver inte vara medlem i en klubb i tävlingen Norrskidan.
Fyra klubbar i norrort har gått samman för att under fyra onsdagar, med start i Brottby den 27 januari, arrangera kvällstävlingar över tre distanser.

- Alla är välkomna, säger initiativtagaren Jan Hasselgren, ordförande i Sundbybergs skidsektion.

Brottby SK, Täby IS, Väsby SK och Sundbybergs IK är klubbkvartetten som ska väcka liv i Norrskidan. En motsvarande tävlingsform fanns till någon gång på 1980-talet.

– Den kan ha försvunnit redan i slutet av 1970-talet, jag är osäker. Brist på arrangörer var orsaken, på slutet var det nog bara Sundbybergs IK som arrangerade, säger Jan Hasselgren.

I södra Storstockholm har Söderskidan överlevt alla milda vintrar, där tävlar man på tisdagar.

Vallentunaklubben Brottby SK blir först att arrangera Norrskidan. Klubben har elljusslinga på fyra kilometer vid Össeby IP som ska åkas i två eller tre varv. Sedan hoppas ledaren Peter Nordström att man får till en smitväg så att de yngsta kan åka 2-2,5 kilometer.

– Vi hoppas på lite mer snö, men i dag har vi bra spår, säger Peter Nordström, som kommer se till att klubbfiket är öppet.

Åkarna startar en och en utifrån när man anmäler sig, vilket görs på plats.

– Alla får åka, man behöver inte vara medlem i en klubb. Avsikten är att bredda intresset för att åka skidor, säger Peter Nordström.

Som alltid när det handlar om utomhusidrott kan vädret ställa till bekymmer. Jan Hasselgrens råd är att åksugna kollar på respektive arrangörsklubbs hemsida.

– Vi vill genomföra de fyra tävlingarna, så det kan bli platsskifte om det skulle bli snöbrist någonstans.

Klubbarna har som mål att 100 personer startar varje kväll, men givetvis hoppas man på fler.

Fakta

Tävlingsdagar:

27 januari i Brottby (klassisk stil). 3 februari i Täby, troligen i Ensta (fristil). 10 februari i Ursviks motionsspår, Sundbyberg (klassisk stil). 17 februari i Runbys motionspår, Väsby (fristil).

Distanser: 2,5 km, 5 km och 10 km.

Starttid: Det finns startpersonal mellan 17.30–19.00.

Startavgift: Gratis för barn/juniorer upp till 20 år. Vuxna betalar 100 kronor.